Subota 06.11.2010.
07:40
Z. Marjanović - Vesti

Srpkinja violinom osvojila Milano

Kristina i profesor Nikola Skaldaferi

Njena doktorska disertacija, koju priprema, dobija još više na "težini" kada se zna podatak da joj je mentor na izradi Natali de Pra, donedavno profesor na Sorboni, a sada predavač na Univerzitetu u Ruanu.

Kristina je iz Koštunića otišla na "brušenje" talenta, prvo u Novi Sad gde je na Akademiji umetnosti u indeks ubeležila sve same desetke, a odatle je, na predlog njenog profesora Milana Uzelca, za sticanje titule magistra i uz pomoć Fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport Srbije odabrala prestižni italijanski "Universita degli studi" u Milanu gde joj je profesor bio Nikola Skaldaferi koji je nedavno bio gost u kući njenih roditelja u Koštunićima.

Predaje u Milanu


Kristina predaje violinu u jednoj muzičkoj školi u Milanu i uporedo odlazi u Pariz radi konsultacija sa svojom mentorkom Natali de Pra. Kada bude odbranila doktorsku disertaciju, ponovo na temu koja se odnosi na srpsku muziku, namera joj je, za razliku od mnogih drugih, da se vrati u Srbiju i svoje znanje stečeno u svetu prenese najtalentovanijim violinistima.

Banuo je iznenada jer je želeo da se lično uveri u velike muzičke vrednosti srpskog naroda i onoga što je njegova studentkinja Kristina predstavila u svom magistarskom radu za koji je dobila najvišu ocenu.


- Tek kada sam došao u selo gde je rođena Kristina bilo mi je jasno zbog čega je ona insistirala da joj tema za magistarski rad bude muzika rodnog kraja i razumljivo je što je i naziv njenog magistarskog rada "Svadbarski zvuci".

Trio Mirković: Ivan, Kristina i Miladin

Ona je magistarski rad odbranila najvišom ocenom, a ja sam se naprosto zaljubio u svadbarske pesme i narodna kola koji su tradicija u ovim krajevima. Fasciniran sam lepotom Srbije, ljudima i gostoprimstvom srpskog naroda - kazao je za "Vesti" profesor Skaldaferi.

Čuvena muzička porodica


Profesoru Nikoli Skaldaferiju, predavaču na Harvardu i u Sankt Peterburgu, nije bio problem da snimi svadbarske pesme jer je Kristinina porodica čuvena po muzici.
- Kristinin pradeda po majčinoj liniji Zarija svirao je violinu koju je napravio pre 80 godina.

 

Moj otac Milenko, udarao je u bugariju, neka vrsta tambure, sin Ivan je gitarista i ima svoju muzičku grupu "Flamingosi", a ja sam harmonikaš pa smo profesoru odsvirali: "Pogledaj me mala moja", "Svilen konac", "Male kuće krečene u belo", sva narodna kola iz ovog kraja... i on je to sve to snimio - kaže Mirković.

2024 © - Vesti online