Petak 05.11.2010.
18:50
Vestionline

Sahranjen Viktor Černomirdin

Od nekadašnjeg predsednika vlade oprostili su se članovi porodice, kao i predsednik i premijer Rusije, Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, članovi vlade, parlamenta, nekadašnji ministri, političari iz Rusije i Ukrajine i biznismeni.

''Viktor Černomirdin je istaknuti savremeni ruski političar, jedan od najistaknutijih i najjačih državnih funkcionera poslednje decenije'', rekao je na komemoraciji Medvedev, dodajući da je Rusija u vreme premijerskog mandata Černomirdina bila u složenoj situaciji i da je na njega pao čitav teret po donošenju novog ustava.

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin na sahrani Viktora Černomirdina
 


Černomirdin je, prema rečima ruskog predsendika, tada uspeo da ''smiri političke strasti'' i postao ličnost koja je ''konsolidovala ljude''. Medvedev je podsetio da se sa Černomirdinom upoznao početkom ove decenije, po preuzimanju štafete čelnika u ''Gazpromu'' i rekao da je Černomirdin učinio sve kako bi industrija gasa postala jedna od vodećih u zemlji.


Saučešće porodici i prijateljima izrazio je i ruski premijer, ističući da je ČCernomirdin bio ''izuzetan i talentovan čovek'' i da nikada nije bežao od odgovornosti.


''U najsloženijem periodu otadžbinske istorije on je bio na čelu vlade, može se samo zamisliti kakvo je to bilo moralno i fizičko opterećenje'', rekao je Putin.


On je dodao da je Černomirdin ''prosto radio uspešno i efikasno'' i da će ostati u sećanju kao ''primer služenja poslu, svojoj zemlji, svom narodu'', preneo je Itar-Tas s. Opelo je u Crkvi uspenja Novodevičjeg manastira služio mitropolit kruticki i kolomenski Juvenalij, a na kraju službe patrijarh Ruske pravoslavne crkve rekao je, između ostalog, da je Černomirdnin ''radio za dobrobit ljudi i težio da postupa po savesti'' i da je ''služio ruskoj otadžbini u najtežim godinama novije istorije''.


Černomirdina je 1992. godine za predsednika vlade imenovao tadašnji prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin i on je na tom položaju bio do 1998. godine, što je najduži premijerski mandat u postsovjetskoj Rusiji.


Jeljcin je 1999. godine imenovao Černomirdina za specijalnog izaslanika Rusije za kosovsku krizu i on je, zajedno s tadašnjim finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem, posredovao u pregovorima između tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i zemalja Zapada. Od 2001. do 2009. on je ambasador Rusije u Ukrajini, nakon čega je imenovan za specijalnog predstavnika predsednika Rusije za ekonomsku saradnju sa državama učesnicama Zajednice Nezavisnih Država.

2024 © - Vesti online