Petak 05.11.2010.
13:23
Tanjug

Crna Gora kandidat za EU?!

Izgleda da su ozbiljnije reformisani od Srbije: Proslava crnogorske nezavisnosti
 


U mišljenju Evropske komisije o zahtevu Crne Gore za članstvo u EU koji će biti predstavljen javnosti u utorak, 9. novembra, a koji objavljuje "Pobjeda", navedeno je da se napredak očekuje u borbi protiv organizovanog kriminala, sprovođenju izbornog zakona, ulogu parlamenta u imenovanju sudskih i tužilačkih saveta i državnih tužilaca, kao i efikasnost pravosuđa.


EK konstatuje da je Crna Gora, kako se navodi, parlamentarna demokratija koja funkcioniše uveliko u skladu sa evropskim standardima.


Konsenzus među političkim partijama o jačanju države postaje, dodaje se u dokumentu, sve snažniji, a postoji i u pogledu članstva u EU.


"Ipak dok su zakonske i institucionalne osnove zemlje uglavnom sređene, postoje nedostaci u funckionisanju demokratskih institucija, a takođe postoje nedostaci u sprovođenju zakona", navodi se u dokumentu EK.
 

Crna Gora je, kako se navodi, poslednjih godina, ojačala pravni i institucionalni okvir vladavine prava, međutim, njegovo sprovođenje nije dobro.


Ukazuje se da su glavni problemi vezani za politizaciju sudstva i nedostatke u funkcionisanju institucija za primjenu zakona, pogotovo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.


Reforme u sudstvu se sprovode, a među ostvarenim rezultatima su osnivanje novih institucija kao što su sudski i tužilački savjet, usvojene mere za poboljšanje nezavisnosti i efikasnosti.

"Međutim i dalje postoji ozbiljna zabrinutost zbog uloge parlamenta u imenovanju sudskih i tužilačkih saveta i državnih tužilaca. Takođe postoji zabrinutost u pogledu efikanosti i odgovornosti pravosuđa", navodi se u dokumentu EK.


Ocenjuje se da je Crna Gora uglavnom sredila pravni institucionalni okvir koji je potreban za borbu protiv korupcije, ali da je ipak ta pojava i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljan problem.


"Zakon protiv korupcije nije dosledno sproveden. Osim toga pravni okvir za sprečavanje sukoba interesa i finasiranje političkih stranaka i izbornih kampanja imaju značajne nedostake", smatraju u EK.
 

"Istražni kapaciteti i koordinacija sprovođenja zakona su i dalje slabi. Potrebna je jaka politička volja da se značajno poboljšaju rezultati u borbi protiv korupcije", ukazuje EK.
 

Navodi se da je u borbi protiv organizovanog kriminala pravni okvir koji je razvila Crna Gora uglavnom adekvatan i kapaciteti su poboljšani. "Ipak organizovani kriminal je i dalje ozbiljan problem. Pranje novca i krijumčarenje droga su glavni problem", navode iz EK.


Ocenjuje se da je pravni okvir protiv diskriminacije znatno poboljšan. "Međutim u praksi Romi, Aškalije i Egipćani, osobe sa invaliditetom kao i lezbijke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe (LGBT) su i dalje izloženi diskriminaciji čak i od državnih organa", navodi se u dokumentu.

2024 © - Vesti online