Petak 05.11.2010.
08:00
Vestionline

Upoznajte brod velik kao četiri stadiona

Ovom sjajnom brodu putovanje od Finske do Floride, gde će biti usidren, prvi je veliki test. Morat će se "provući" ispod danskog mosta, samo 30 cm višeg od njega.

"Allure of the Seas" sestrinski je brod "Oasis of the Seasa", koji je prošle godine takođe izgrađen za potrebe kompanije Royal Caribbean Cruise Lines. "Oasis" je koštao oko 1,5 milijardi američkih dolara, a veruje se da je sličnu cenu imao i "Allure".

Poput svog blizanca, "Allure" je dug 360 metara, a od površine vode do vrha ima 72 metra.

Na njemu se može voziti 6.300 putnika i oko 2.000 članova posade. Ima mnoštvo restorana, kafića, barova, prodavnica, pa i park sa pravim drvećem i mnogo biljaka.

Novi dom biće mu luka Fort Lauderdale u Floridi, gde se očekuje da će stići za nekoliko nedelja, saznaje AP.

Zamenik direktora firme Royal Caribbean, Harri Kulovaara, otkriva da su u posljednje vrijeme putovanja luksuznim brodovima ponovo dobila na popularnosti, te da su im skoro sva mjesta rezervisana po godinu unaprijed.

Gradnja broda "Allure of the Seas" u Turkuu počela je u februaru 2008. Na tom poslu radila je firma STX Finland. Ta kompanija deo je STX Europe Group, koja ima svoja brodogradilišta u Brazilu, Norveškoj, Francuskoj, Rumuniji i Vijetnamu.

2024 © - Vesti online