Četvrtak 04.11.2010.
14:45
Srna

Srpske žrtve manje vredne od hrvatskih?!

Kolona izbeglih Srba iz Hrvatske
 


Jedan broj ubijenih Srba je bačen u Dunav da se sakriju tragovi zločina, a mnogi Srbi su privođeni na saslušanja, mučeni, zlostavljani, zastrašivani i naterani u bekstvo da bi sačuvali živu glavu. Velikom broju Srba dignute su kuće i drugi objekti u vazduh, saopštila je ta koalicija.

"Postavlja se pitanje šta reći majkama, očevima, udovicama, braći i sestrama ubijenih vukovarskih Srba povodom posete srpskog i hrvatskog predsednika Ovčari? Nažalost, stiče se utisak da su srpske žrtve u Vukovaru manje vredne od hrvatskih", navodi Koalicija.

To udruženje se zalaže da se utvrdi tačan broj ubijenih Srba u Vukovaru pre i tokom rata 1991. godine, da se izvedu na sud nalogodavci i počinioci zločina nad vukovarskim Srbima i da se izgradi spomen-obležje sa imenima i prezimenima ubijenih vukovarskih Srba.

"Tek posle utvrđivanja pune istine o tome šta se dešavalo pre i tokom rata u Vukovaru, stvoriće se stvarni preduslovi za polaganje venaca ne samo hrvatskim, nego i srpskim žrtvama", ističe se u saopštenju.

Koalicija naglašava da osuđuje svaki zločin koji se desio na području bivše Jugoslavije i zalaže se da se svi počinioci ratnih zločina pravedno kazne, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Srpski predsednik Boris Tadić i hrvatski predsjednik Ivo Josipović položili su danas vence na mestu stradanja hrvatskih žrtava na Ovčari, a potom će položiti i na mestu stradanja Srba u Paulin Dvoru.
 

2024 © - Vesti online