Četvrtak 04.11.2010.
13:35
Tanjug

Kosmet: Za 10 meseci, 31 otmica

Pre nekoliko godina, zabeležen je slučaj otmice vlasnika Kompanije "Gorenje", zatim vlasnika kompanije "Kosova-Tabaco", vlasnika kompanije "Kosmonte Foods", zatim otmica sina vlasnika kompanije "Herta Comerc", i na kraju ovogodišnji slučaj otmice biznismena, Azem Morine, vlasnika komapnije "Gllareva" iz Kline.

Na vladavinu zakona moraće da se pričeka...


Skoro u svim ovim slučajevima, biznismeni su bili ucenjivani, s ciljem dobijanja novca.
Ali, dodaje list, nisu svi otmičari uspeli da dobiju novac, pošto je jedan dobar deo njih završio iza rešetaka, i osuđen. Drugom delu otmičara još se sudi, ali ima i onih koji su još pod istragom.


Postoji i jedan deo otmičara za kojima se još traga, ne samo na Kosmetu, već i van njega, pošto postoje dva slučaja otmice koje su se desile van teritorije Kosova i Metohije, tačnije, u Makedoniji.


Bez obzira na pokušaje Kosovske policijske službe da ponovo uspostavi red i zakon, sprovodeći pred sudom nekoliko osumnjičenih, veći deo otmičara i dalje pripadaju kriminalnim grupama i još uvek su aktivni.


"Kosova sot" piše da građani Kosova i Metohije ocenjuju da otmice "pokazuju stepen neuspeha države da uspostavi red i zakon".


"Takvi incidenti naglašavaju potrebu za konstantno pružanje podrške u pokušajima vlade da se bori protiv organizovanog kriminala, sa posebnim naglaskom na Ministarstvo unutrašnjih poslova", podvlači list.


Portparol policije Sabrije Kamberi je na pitanje koliko su česte bile otmice biznismena rekla da je kosovska policija sve otmice tretirala u skladu sa zakonom kao otmice lica, a ne prema vrsti delatnosti kojom se bave.


"Otmice se dešavaju iz raznih razloga i u najvećem broju slučajeva cilj im je sticanje materijalne dobiti", rekla je Kamberijeva.

2024 © - Vesti online