Četvrtak 04.11.2010.
09:50
Vestionline

Tači pravi vladu s Pacolijem i Srbima?!

Prevremeni izbori biće održani u vreme kada je druga najveća partija, Demokratski savez Kosova Fatmira Sejdijua, u raskolu, kada je jedina istinski opoziciona partija u parlamentu, Alijansa za budućnost Kosova, obezglavljena odlaskom Ramuša Haradinaja u Hag i kada su nove opcije na političkoj sceni, "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija i naročito građanska inicijativa FER, zatečeni u cajtnotu.

Hašim Tači i Bedžet Pacoli


Bajrami u intervjuu sa "Danasom" procenjuje da u takvoj situaciji Tači ima plan da novu vladu napravi sa Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, ako on opstane u parlamentu, i sa - manjinama. On, inače, misli da će DPK zadržati ili čak neznatno povisiti procenat glasova, od 32 do 35 odsto.


Ugledni prištinski novinar, takođe, smatra da "odnosi između Kosova i Srbije određuju naš pojedinačni odnos sa Evropskom unijom", jer "ne može se Srbija, a ni Kosovo, nadati članstvu u EU sve dok među nama postoje nejasnoće".


Srbija će, po njegovom mišljenju, "morati da pristane na to da Kosovo može postati član EU i UN kao samostalna država, a Kosovo će morati da pristane na neke nove aranžmane i dodatne ustupke Srbiji."


"Tu se sever redovno pominje. Lično mislim da to neće ići do podele Kosova, ali može ići do autonomije za Srbe na severu, naročito pošto je i sam Tači najavio da sever ima 'posebnu regionalnu prirodu' i da je on spreman za nove ideje", rekao je Bajrami.

2024 © - Vesti online