Četvrtak 04.11.2010.
08:00
Vestionline

Borci protiv slobodnih radikala

Šta su zapravo slobodni radikali? Nespareni elektroni u molekulama kiseonika koji 'napadaju' susedne molekule ne bi li im 'oteli' elektron, uparili se i postigli stabilnost. Time izazivaju lančanu reakciju kojom nastaju novi slobodni radikali, što najčešće završava uništenjem ćelije.

Njihova količina ne bi bila toliko štetna da svojim stilom života ne utičemo na njihov prekomeran nastanak. Uobičajeni krivci su stres, umor, štetno sunčevo zračenje, nezdrava ishrana... Drugim rečima, delimično i sami ubrzavamo oksidacioni stres ćelija i preuranjeno starenje.

Kako zaustaviti njihov ubilački pohod? Požrtvovnim antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale dajući im svoje elektrone. Ali, s godinama (nezdravog života) brzina nastanka slobodnih radikala premašuje mogućnosti delovanja antioksidansa i sve više usporava njihovu sposobnost popravljanja oštećenja.

Najveći borci protiv štetnih radikala su vitamini C i E, cink i selen, koje možemo uneti zdravom ishranom putem lisnatog povrća, voća i semenki. Tako je i šoljica zelenog čaja postala najverniji ženski pratitelj na njenom putu lepote.

Nažalost, istraživanja pokazuju da prehranom konzumiramo jedva pola potrebne količine namirnica koje sadrže antioksidanse. Zato su se pojavili posebni dodaci u vidu 'tableta lepote'.

Što se tiče kozmetičkih preparata na bazi antioksidansa, naučnici u laboratorijima velikih kozmetičkih brendova iz godine u godinu pokušavaju kreirati što učinkovitiju formulu koja bi delovala na što više različitih vrsta slobodnih radikala (nastalih štetnim UV-zračenjem, stresom…). Za koju se god kremu s antioksidacijskim delovanjem odlučili, imajte na umu da se njena učinkovitost može primetit tek nakon kontinuirane tromesečne primene.

2024 © - Vesti online