Sreda 03.11.2010.
13:52
Tanjug

Srbija pomaže Kraljevu

Kraljevu i okolini biće neophodna pomoć cele Srbije u saniranju posledica zemjotresa
 

"Nadam se da će šteta vrlo brzo biti sanirana i da će interventna pomoć u prvom trenutku pomoći građanima Kraljeva", rekao je Marković novinarima u Palati Srbija prilikom uručivanja rešenja o dodeli 158 računara predsednicima 34 nerazvijene opštine.

Prema njegovim rečima, štetu od zemljotresa jačine 5,4 stepena po Rihteru, koji je u sredu 1:56 časova pogodio Kraljeo i okolinu, će proceniti lokalni organi, a nakon procene Vlada će reagovati na način na koji to bude moguće.

Tadić: Država će brzo reagovati iz robnih rezervi

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Kraljevu da će država brzo reagovati i dostaviti građevinski materijal iz robnih rezervi za sanaciju štete načinjene u zemljotresu koji je rano jutros pogodio taj grad i okolinu. Predsednik Srbije je odao priznanje pripadnicima specijalne jedinice MUP-a Srbije koji su stigli odmah po zemljotresu kako bi raščišćavali ruševine, kao i građanima koji su pokazali visoku svest i održali red i mir u gradu.


Tadić je takođe istakao da su lideri političkih stranaka ostavili po strani stranačke razlike i pokazali solidarnost sa stradalima.

Vojvodina šalje pomoć

Vlada Vojvodine i pokrajinska Direkcija za robne rezerve hitno će uputiti potrebnu pomoć opštinama u Srbiji koje su tokom noći pogođene zemljotresom, objavljeno je na sajtu pokrajinske vlade.

Neophodno je učiniti sve kako bi se pomoglo funkcionisanju institucija i ustanova u Kraljevu i kako bi građanima te i drugih opština u kojima se osetio potres, bila olakšana trenutna situacija, izjavio je predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.

Pokrajinska vlada će nastaviti da prati situaciju i da preduzima neophodne mere za prevazilaženje teškoća i problema izazvanih zemljotresom, navedeno je u saopštenju.


Otvoren račun za uplatu pomoći Kraljevu

Uprava za trezor Ministarstva finansija, na zahtev grada Kraljevo, otvorila je poseban račun za uplatu sredstava za saniranje posledica zemljotresa u tom gradu.

Broj računa je 840-2390740-88. Naziv računa: Grad Kraljevo – sredstva za elementarne nepogodie – zemljotres 2010.

Uplate se od danas mogu vršiti na šalterima filijala Uprave za trezor bez naplaćivanja provizije. Šalteri poslovnih banaka i Pošte Srbije uplate će primati od četvrtka 4. novembra, navedeno je u saopštenju.

Prijavljivanje šteta od zemljotresa u UNIQA osiguranju


UNIQA osiguranje pozvalo je danas svoje osiguranike koji su pretrpeli štetu u sinoćnom zemljotresu koji je pogodio Kraljevo i okolinu da se jave u njihovu poslovnicu u tom gradu.


Procenitelji UNIQA osiguranja na raspolaganju će biti svim osiguranicima sutra od osam sati, a radiće na terenu dokle god bude bilo potrebe, kako bi štete bile obrađene u najbržem mogućem roku, a postradalim i oštećenim klijentima isplatilo obeštećenje u najkraćem roku.


Štetu mogu da prijave klijenti koji imaju osiguranu imovinu, stan, mala i srednja preduzeća sa uključenim rizikom zemljotresa.

Pomoć kompanije Vip Mobile

Kompanija Vip mobile uputila je rano jutros urgentnu pomoć u vidu mobilnih telefona, SIM kartica i kredita za potrebe kriznog staba i ostalih gradskih službi koje su uključene u rešavanje problema u Kraljevu, koje je pogođeno zemljotresom.


Zemljotres je u Kraljevu i okolini izazvao vanredno stanje i značajno otežao razgovore u fiksnoj i mobilnoj telefoniji u tom području.


Vipova mreža sve vreme nesmetano funkcioniše, što u ovom trenutku omogućava kriznim službama i stanovništvu da uspostave komunikaciju, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online