Sreda 03.11.2010.
09:46
politika.rs, Srna

Nađena puška "dvojnik" kojom je ubijen Đinđić

Puška "hekler i koh" iz koje je 2003. ubijen Zoran Đinđić nađena je 25. marta te godine na Novom Beogradu
 

Kako saznaje "Politika" iz izvora bliskih Ministarstvu pravce, oružje su pre desetak dana našli operativci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, a puške su predate na veštačenje policijskom kriminalističko-tehničkom centru.

Iako zvaničnih informacija o tome nema, pretpostavlja se, dodaje list, da je reč o oružju koje su svojevremeno koristili, a zatim sakrili pripadnici zemunskog kriminalnog klana, kao i da je neko od članova klana koji su u pritvoru otkrio mesto gde je puška sakrivena.

 

Puška "hekler i koh G-3"
 

Nedaleko od autoputa, kod preduzeća "Ikarbus", u martu su nađene četiri automatske puške, dva snajpera i dva puškomitraljeza, za koje se sumnjalo da su ih članovi "zemunskog klana" ukrali 5. oktobra 2000. godine, za vreme demokratskih promena, iz policijske stanice Stari grad Beograd.

Puška "hekler i koh", brisanog fabričkog broja, iz koje je ubijen premijer Đinđić, nađena je 25. marta 2003. godine u kamenjaru u novobeogradskom bloku 26.

Utvrđeno je da je iz nje Zvezdan Jovanović ubio premijera i ranio telohranitelja Milana Veruovića, pucajući iz kancelarije u Ulici admirala Geprata 14, kod zgrade Vlade Srbije.

Na suđenju Đinđićevim ubicama došlo se do podataka da je u Jedinici za specijalne operacije postojalo osam pušaka "hekler i koh G-3".

U junu 2006. godine pored autoputa nađeno je telo ubijenog svedoka saradnika Zorana Vukojevića, koga su, kako se sumnja, iz osvete ubili u to vreme odbegli "zemunci".

Poznato je da su pripadnici klana u tom delu grada ostavljali spaljene automobile iz kojih su prethodno ubijali članove suparničkih klanova.

U blizini "Ikarbusa" nalazi se kuća sada pritvorene braće "zemunaca" Aleksandra i Miloša Simovića, čija je adresa Autoput 26, a nedaleko je i kuća pokojnog Zorana Povića, koji je u klanu imao zaduženje da čuva oružje korišćeno u mnogobrojnim likvidacijama.

2024 © - Vesti online