Sreda 03.11.2010.
05:50
Alo

Zagor brani pećku patrijaršiju

''Duh sa sekirom'' ustao u odbranu Srba

Sveska pod naslovom ''Spasonosna poruka“, a do koje je došao list ''Danas“, delo je dvojice nepoznatih autora koji su potpisani pseudonimima. Radnja počinje u rano proleće 2010. u Beogradu. Dečak Danilo u školskom dvorištu zatiče starca sa šajkačom i kokardom, koji mu otkriva: ''Šiptari će za sedam dana napasti Pećku patrijaršiju. Podaci su tačni, pripremaju se, a niko mi ne veruje. Trebalo bi javiti tamo.“


- Evo, ja ću. Ja smem i mogu. Javite mami i tati da sam ja ovo morao da uradim - odlučuje Danilo, koji potom stiže na Kosovo i dok iz šume posmatra patrolu Kfora, susreće se sa Zagorom.


- Ja sam uvek tamo gde je nepravda i borba za slobodu. Pozvali su me neki moji prijatelji Srbi da im pomognem u borbi... - objašnjava Zagor Danilu.

Nastao u Italiji

 

Autori originalnog stripa ''Zagor“ su scenarista Serđo Boneli i crtač Galijan Feri. Nastao je 1961. godine u Italiji. Zagor Te-nej na jeziku Algonkin Indijanaca znači ''duh sa sekirom“. Radnja stripa se dešava u izmišljenoj darkvudskoj šumi, a njegov pomoćnik u borbi protiv nepravde je simpatični debeli Meksikanac Čiko.

Njih dvojica kreću u akciju spasavanja manastira, tokom koje Zagor razbija Albance koji nose bele kečiće, uniforme i znake albanske zastave. Duh sa sekirom sa Danilom u pećini minira oružje koje su Albanci sakrili za napad na Pećku patrijaršiju. Dečak uspeva da stigne u Patrijaršiju, gde saopštava igumaniji da se sprema napad.


Na koricama stripa nalazi se crtež Zagora i dečaka sa srpskom zastavom, vinjeta „rođendanski specijal“ i datum 4. april 2010. Epizoda se zove „Zagor i Danilo“ i strip je, kako saznaje „Danas“, poklon dečaku Danilu, koji je veliki fan „Duha sa sekirom“.

2024 © - Vesti online