Utorak 02.11.2010.
21:35
Tanjug

Marković: Ne brine nas Velika Albanija

"Svako može da izjavi ono što želi i smatram da tome ne treba pridavati toliko pažnje. I ranije je bilo takvih izjava, ali nisu dobile toliko pažnje", rekao je Marković TV B92 i dodao da ima pozitivnih stvari koje govore o sasvim drugačijem raspoloženju dela albanskih političara, ali da se o tome manje govori.

Može da priča ko šta hoće: Milan Marković

Ministar je ukazao i da ne smatra da postoji podrška za internacionalizaciju pitanja juga Srbije, ocenivši skup u Tirani neozbiljnim.


"Uprkos tome što stanje nije dobro, što ima ljudi koji misle to što misle i koji su lideri nekih političkih stranaka, institucije Srbije treba da nastave započet posao, kako bismo svojim radom i rezultatima 'izbili' eventualne argumente, koje bi neko pokušao da upotrebi", istakao je Marković.


On je ka pozitivno naveo to što je više od polovine punoletnih građana sa pravom glasa odlučilo da formira Nacionalni savet albanske nacionalne manjine i što je formirana multietnička vlast u Bujanovcu.


Marković je naglasio da bez obzira na to što je komunikacija sa albanskim političarima na jugu Srbije teška, treba raditi na tome da se život u Preševu i Bujanovcu učini podnošljivijim nego što je danas.


Odgovarajući na pitanje da li očekuje tenzije na jugu Srbije uoči razgovora Beograda i Prištine, Marković je naveo da su "tenzije nešto sa čime se on suočava stalno".


"Uveren sam da sve ide u pozitivnom pravcu. Danas imamo Albance u Koordinacionom telu, Srbe u lokalnoj vlasti u Bujanovcu i Nacionalni savet albanske nacionalne manjine, koji zajedno sa nama treba da reši pitanje službene upotrebe jezika i pisma, kao i obrazovanja", kazao je Marković.

Ranije je, povodom podrške dela političkih predstavnika Albanaca iz Preševa i Bujanovca ideji koju promoviše "Lista prirodne Albanije, lider LDP Čedomir Jovanović rekao da "svako u Srbiji ima pravo da iznosi svoje političke stavove i poglede na budućnost".

2024 © - Vesti online