Utorak 02.11.2010.
22:33
Srna

Istorijski sporazum Francuske i Britanije

Dokumenti koji preciziraju nove oblike saradnje omogućiće dvema zemljama da ostanu uticajne na globalnoj sceni posle smanjenja vojnih budžeta u vreme finansijske krize.

Susedi iz NATO-a i istorijski rivali koji su se žestoko posvađali povodom invazije na Irak 2003. godine sada insistiraju da novi sporazum neće umanjiti sposobnost njihovih oružanih snaga da deluju samostalno.

Sarkozi i Kameron u Londonu

"Danas otvaramo novo poglavlje u dugoj istoriji saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti između Britanije i Francuske", rekao je Kameron na zajedničkoj konferenciji za novinare posle ceremonije potpisivanja.

Sporazumom je predviđena upotreba zajedničkih nosača aviona od 2020. godine, osnivanje zajedničkih snaga za brzo dejstvo sa oko 5.000 vojnika od sledeće godine i planiranje korišćenja zajedničke opreme za nuklearne testove od 2015. godine.

Sarkozi je izjavio da je dogovor "istorijski" i "bez presedana".

"Nameravamo da ostvarimo blisku saradnju. U Francuskoj je suverenitet osetljivo pitanje, kao i u Britaniji. Ali zajedno ćemo biti jači, uspešniji, zajedno ćemo bolje braniti zajedničke vrednosti", dodao je francuski predsednik.

Francuska i Britanija nekada su bili veliki suparnici i vekovima su se sukobljavali, ali su bili i saveznici u dva velika rata, a danas blisko sarađuju u Avganistanu.

2024 © - Vesti online