Utorak 02.11.2010.
12:34
Vestionline

Sa Turcima spremao zbacivanje kneza

Kapetan Miša Anastasijević


 

U vrlo bliskim odnosima bio je sa sultanovim emisarom Kabuli-efendijom, koji je često izjavljivao da je Anastasijević "jedini dobar Srbin". Porta je predvidela namesnika koji bi vladao Srbijom dok nova skupština ne izabere novog kneza.

Turci su najveću prednost davali Anastasijeviću, mada su kandidati bili i Ilija Garašanin i Toma Vučić Perišić.

Austrijski konzul nije voleo Garašanina zbog njegove naklonosti Francuskoj, pa je pokušao da mu ukalja ugled proturajući glasinu da je on unapred viđen za novog kneza. Tome je nesvesno doprinosio i sam francuski konzul Dezesar, koji se rado mešao u unutrašnje poslove Srbije, pa je počeo da govori kako je Garašanin njegov favorit.


Međutim, sami srpski opozicionari nisu se izjašnjavali koga bi hteli za narednog vladara, a liberal Jevrem Grujić je predlagao da taj posao privremeno obavlja skupština.

Knez Aleksandar priredio gala-ručak u kafani "Srpska kruna" za sve poslanike i narodne vođe. Ali, odazvalo mu se tek nekoliko zvanica, pa mu je podmićivanje propalo.

Predlog za svrgavanje kneza objavljen je 10. decembra. Istog dana, proneo se glas po čaršiji da knez dovlači vojsku iz Kragujevca da bi razjurio poslanike i pobio vođe opozicije. Skupština se zato preselila iz Kneževe pivare u "Srpsku krunu".

Paniku je smirio poslanik Andrija Stamenković koji je, u času kada su skupštinari potrčali da se sklone u blizinu turske posade u Beogradskoj tvrđavi, izjavio da se vraća u Kneževu pivaru jer više voli da bude "pod strahom od srpskih topova, nego pod zaštitom turskih topova".


 

2024 © - Vesti online