Utorak 02.11.2010.
17:38
Tanjug

Ambasadu u Rimu dajemo Slovencima

Borut Pahor i Mirko Cvetković

Pahor je posle susreta sa srpskim premijerom izjavio da je za Ljubljanu neprihvatljiva ideja srpskog predsednika Borisa Tadića da Slovenija i Srbija dele neka diplomatska predstavništva, navodeći da je ambasada u Rimu, u skladu sa sporazumom iz 2006. godine, pripala Sloveniji.

"Za nas ta zamisao nije prihvatljiva, za nas je prihvatljivo da se implementira sporazum iz 2006. godine, po kojem je Sloveniji pripala ambasada u Rimu", rekao je Pahor.

Napominjući da se u Sloveniji razmišlja o smanjenju diplomatskog aparata, Pahor je rekao da će ova država u tom smislu neke svoje diplomatske aktivnosti obavljati posredstvom diplomatskih aktivnosti EU.

Premijeri Cvetković i Pahor ocenili su da su bilateralni odnosi Srbije i Slovenije u usponu, a predsednik Vlade Srbije zahvalio se za podršku koju Slovenija pruža Beogradu na putu ka Evropskoj uniji.

Srpski premijer je na konferenciji za novinare posle susreta rekao da je Slovenija jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji i dodao da je i izvoz Srbije u Sloveniju u poslednjem periodu zabeležio rast.

Cvetković i Pahor će danas u Inđiji otvoriti novu cinkaru, slovenačku investiciju vrednu više od 20 miliona evra, u kojoj će biti zaposleno oko 50 radnika.

Pahor boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će razgovarati sa predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić Dejanović, otvoriti slovenačku fabriku u Inđiji i novu ambasadu svoje zemlje.

2024 © - Vesti online