Utorak 02.11.2010.
09:19
Novosti

Somalija: Pirati traže 2.000.000 dolara za otete

Brod, koji je plovio pod panamskom zastavom, u vlasništvu je grčke kompanije "Paradise navigation". Somalski pirati zaposeli su ga u noći između subote i nedelje, približno 600 nautičkih milja istočno od ostrva Sokotra, koji je na oko 250 kilometara istočno od roga Afrike.

Somalijski pirati pregovaraju sa osiguravajućom kućom

Posadu, osim Srbina i trojice Crnogoraca sačinjavaju trojica Grka, Rumun i 16 Filipinaca.

- Imena otetih pomoraca ne mogu se saopštiti iz bezbednosnih razloga - kažu za "Novosti" iz Kompanije "Paradise navigation".- Ne možemo da dozvolimo da otmičari dođu i do njihovih porodica.

Predstavnik kotorskog Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, Janko Milutin, za ''Novosti'' kaže kako očekuje da će ugladna grčka kompanija "Paradajz navigation" ubrzo postići dogovor o oslobađanju pomoraca jer iza sebe ima odlična osiguravajuća društva.

Kada je tanker, koji je prevozio sirovu naftu, uplovio u somalske vode, nešto posle ponoći, napala su ga dva čamca. Naoružani pirati zauzeli su tanker i obavestili vlasnike o sumi koju traže za otkup.

Izvor "Novosti" navodi da u ovakvim situacijama pregovore vode osiguravajuće kuće i kompanije, jer je reč o velikim sumama od po nekoliko miliona dolara. Uz brigu da svi članovi posade ostanu


nepovređeni, najviše se vodi računa da brod ne bude uništen, i da tovar bude sačuvan.

O čitavoj otmici odmah su obaveštene sve nadležne vlasti, antipiratske koordinacione snage "EU NAVFOR" i agencije koje su učestvovale u zapošljavanju otetih moreplovaca.

Tanker koji je prevozio 72.825 tona sirove nafte plovidbu je započeo u Sankt Peterburgu. Naš čovek, zajedno sa trojicom Crnogoraca ukrcao se pre dve nedelje u Baru, i odatle su nastavili put ka Singapuru.

2024 © - Vesti online