Utorak 02.11.2010.
06:13
Alo

Kolubara: Rudari spremni za štrajk

Da je dogorelo do noktiju potvrđuje i predsednik Sindikata rudara “Kolubare” Miodrag Ranković, koji za “Alo!” kaže da bi rudari mogli ponovo da povedu Srbiju u generalni štrajk.

Ako oni stanu, staje Srbija: Rudnik Kolubara


- Od 2000. godine nismo zaustavili “Kolubaru”, ali sad je sve spremno da se zaustavi cela Elektroprivreda. Nemamo nikakvu dilemu. Ako nam uskrate ove minimalne beneficije, ići ćemo do kraja. Biće to koordinisana akcija svih rudara na svim kopovima, u svim termoelektranama, ma u celoj Elektroprivredi. Sve će stati - upozorava Ranković.


On je i 29. septembra 2000. bio predvodnik štrajka u Lazarevcu, bez kojeg verovatno ne bi bilo petooktobarske revolucije. Tada je upravo Ranković izašao pred rudare „Kolubare“ i pozvao ih da u ime svojih porodica zaustave sve mašine.

- Tada su me istog momenta poslušali i svi znamo šta se posle desilo. Neću imati nikakav problem da to opet uradim. Mada vidimo da, kao i uvek, stranke pokušavaju da mešetare i u ovoj situaciji, ovo će ipak biti radnički protest, gde nema mesta politici - kaže on.


Dok vlada i sindikati i dalje bezuspešno pregovaraju o izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Milan Đorđević, predsednik Sindikata Elektroprivrede Srbije, takođe vođa štrajka pre deset godina u „Kolubari“, upozorava da će propast pregovora značiti da Srbija staje zbog „bitangi koji sede u Vladi Srbije“.


- Videćemo šta će ovi pregovori doneti, ali začas može da se zaustavi sve. Neće biti 5. oktobra jer nas ne interesuje da rušimo vladu. Ali, kad uđemo u generalnu obustavu rada, otići će vlada sama. Nema pardona jer su radnici na ivici - objašnjava naš sagovornik.


Predlog zakona o PIO iznenada je povučen iz Skupštine, ali je najavljeno da će u gotovo neizmenjenom obliku biti vraćen u proceduru. Kamen spoticanja u pregovorima je sindikalni zahtev o indeksaciji, odnosno da neto prosečna penzija ne može biti niža od 60 odsto neto prosečne zarade.

Tekst zakona o penzijama, koji je krajem avgusta poslat Skupštini, usaglašen je sa MMF-om i predviđa drugačiji obračun visine penzija i pomeranje starosne granice za odlazak u penziju.

2024 © - Vesti online