Utorak 02.11.2010.
04:16
Tanjug

Rozental: Mladić i Hadžić uslov za EU

Novi kabinet ne znači i novi stav: Uri Rozental



"Na svakom stupnju pridruživanja Srbije EU dalji koraci biće mogući samo kada Evropski savet jednoglasno zaključi da srpske vlasti ostvaruju ili nastavljaju da ostvaruju punu saradnju sa Haškim tribunalom", kazao je Rozental za sutrašnji "Blic".


On je naveo da nedavni zaključci Evropskog saveta, kojima je dozvoljeno prosleđivanje Evropskoj komisiji srpske prijave za članstvo u Uniji, "Ističu kao ključnu saradnju sa Hagom".


"Mi smo želeli", rekao je Rozental, "da naznačimo važnost haškog uslova na svakom stupnju procesa pridruživanja Srbije Uniji. Zaključi Evropskog saveta, koji oslikavaju zalaganja svih 27 država članica EU, obezbedili su ravnotežu u gledištima".


Rozental kaže da je Holandija oduvek tvrdila da su hapšenje i izručenje dva preostala begunca (Ratka Mladića i Gorana Hadžića) najbolji dokaz pune saradnje sa Haškim tribunalom.


"Iako sada", nastavio je on, "imamo novi kabinet, stav holandske vlade nije promenjen. U slučaju Srbije haški uslov igra ključnu ulogu u srpskim EU aspiracijama".


Rozental je dodao da će zemlje zapadnog Balkana moci da postanu članice EU samo kada svi uslovi budu zadovoljeni, a da rezultati procesa reformi diktiraju brzinu pristupanja Uniji.

2024 © - Vesti online