Ponedeljak 01.11.2010.
20:54
Tanjug

Paljenje srpske zastave nije patriotski čin

Crnogorski patriotizam je čuvanje srpske zastave, kaže gradonačelnik Cetinja

U saopštenju se ukazuje da se patriotizam ispoljava poštovanjem i ljubavlju prema svojoj državi, narodu i njihovim vrednostima i svetinjama, a ne demonstriranjem netolerancije prema drugome.


"Akt neslaganja prema drugom i drugačijem postojanju i mišljenju kao i demokratsko pravo na svoj pogled na stvarnost treba imati legalnu formu i legitimnu suštinu", navedeno je u saopštenju.


U njemu se dodaje se da bi patriotizam bio odnos poštovanja i čuvanja srpske zastave na bivšem poslanstvu države Srbije jer je on svedočanstvo o priznavanju crnogorske države i naroda, vlade Srbije i srpskog naroda nakon Berlinskog kongresa (iz 1878. godine).


"Može se postaviti pitanje ko sve od ovoga ima koristi. Odgovor je 'da nema niko' a najmanje ovaj mladi počinilac deliktuozne radnje, naš prestoni grad i naša država", navedeno je u saopštenju.


Iz kabineta gradonačelnika Cetinja se apeluje na vaspitno-obrazovni sistem u školi i porodici da, umesto netolerancije šire duh razumijevanja, suživota u razlikama, poštovanja i ljubavlju prema drugome i sebi i delovanje u skladu sa crnogorskim tradicionalnim moralnim kodeksom.

2024 © - Vesti online