Ponedeljak 19.10.2009.
18:05
Vestionline

Kineski brod otet u Indijskom okeanu

Pirati koji ordiniraju u Indijskom okeanu i pored obala Somalije ne plaše se pomorskih snaga koje je angažovala Evropska unija. Ti kriminalci dobro su naoružani i godišnje od gusarenja po morima zarade i po nekoliko miliona dolara
 

Brod je otet 550 nautičkih milja (1 nautička milja = 1,852 km) severoistočno od Sejšela i 700 nautičkih milja od istočne obale Somalije, saopštili su zvaničnici pomorskih snaga Evropske unije koji patroliraju ovim regionom. Portparol pomorskih snaga EU Džon Harbur istakao je da su njihovi brodovi i avioni uočili oteto plovilo, koje se trenutno nalazi 350 milja severno od Sejšela i 700 milja daleko od obale Somalije.

"Avioni su spazili bar četvoricu pirata na palubi, a plovilo za sobom vuče dva lagana čamca na vesla. Poslednji izveštaji ukazuju na to da se oteti brod kreće u pravcu Zapada, ka somalijskoj obali", rekao je Harbur.

Bez obzira na veliki trud Evropske unije u pokušaju da osujeti napade pirata i obezbedi vodene puteve koji spajau Evropi i Aziju, pirati su ove godine, na ime otkupa za brodove i otete članove posada, zaradili više miliona dolara.

2024 © - Vesti online