Nedelja 31.10.2010.
20:45
Tanjug

Delević: Kriza sa azilom neće ugroziti "beli šengen"

"Nadam se da ova kriza (sa azilom) neće poprimiti razmere da bi ugrozila naš ili bilo koji drugi 'beli šengen'", jer su takve probleme imale i druge zemlje kada su počele s primenom bezviznog režima, rekla je Delevićeva i izrazila uverenje da će, rešavanjem tih pitanja, Srbija pokazati da je spremna da odgovori na svoje obaveze.

Rešavanje problema azilanata je prioritet za Srbiju: Milica Delević

Delevićeva je, u intervjuu za Radio "Slobodna Evropa", istakla da Evropska unija očekuje od Srbije dugoročnu strategiju rešavanja pitanja integrisanja manjinskih zajednica i konkretne korake u tom smislu.


Ona je naglasila da je rešavanje tog problema u ovom trenutku u najvišem interesu Srbije, uz imperativ da se odgovori na obaveze iz postojećeg ugovornog odnosa.


"To nije nametanje određenog modela, ali jeste zainteresovanost da se vidi da se to pitanje u Srbiji rešava", navela je Delevićeva.


Komentarišući nedavnu odluku Saveta ministara u Luksemburgu da kandidaturu Srbije za članstvo u EU prosledi Evropskoj komisiji, ona je kazala da je za takvu odluku bilo veoma važno usvajanje zajedničke rezolucije sa EU o mišljenju MSP o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, jer je ona pokazala "partnerski odnos u rešavanju jednog pitanja".


Delevićeva je ocenila da je podrška građana Srbije evropskim integracijama "prilično stabilna", ali da treba razmišljati i o tome kako EU percipiraju evropski građani.


"Treba da razmišljamo šta treba da učinimo da građani Evrope proširenje na zapadni Balkan doživljavaju kao nešto što unapređuje EU, a ne samo ono što unapređuje zapadni Balkan", zaključila je Delevićeva.

2024 © - Vesti online