Nedelja 31.10.2010.
17:29 >> 20:13h
Tanjug

Patrijarh Irinej služio liturgiju na Cetinju

Patrijarh je u prvu posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, na poziv mitropolita Amfilohija, došao sinoć kada je prisustvovao bdenju u Cetinjskom manastiru, javili su podgorički mediji.

Mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej


Bdenju u Cetinjskom manastiru, osim nekoliko stotina vernika, kao i sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko primorske, prisustvovali su ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, minister vera u Vladi Srbije Bogoljub Šijaković, savetnik predsednika Borisa Tadića Mlađen Đorđević i ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko.

Patrijarh Irinej prisustvovao je večeras svečanoj Lučindanskoj akademiji povodom 180 godina od upokojenja Svetog Petra Cetinjskog koju je u Hramu Hristvog Vaskrsenja u Podgorici organizovala Bogoslovija Svetog Petra Cetinjskog.
 

U prigodnom obraćanju vernicima patrijarh Irinej je naglasio da je iznenađen onim što je vidio u Crnoj Gori.

"To iznenađenje me prati od juče, od dolaska u Berane, danas na Cetinju i večeras ovde u Podgorici. Večeras je vrhunac tih iznenađenja koje sam doživio u bratskoj, posebnoj i gordoj Crnoj Gori, pijamontu srpstva našega, jer gde god sam juče i danas bio, od Berana, Cetinja i Podgorice svugde je bio prisutan veliki broj naroda, koji živi i veru svoju nosi u srcima i doživljava našu istoriju kroz sve njene predivne događaje", istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je naglasio da i "Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, svetinja još neosvećena, predstavlja veliku radost naroda u Crnoj Gori, ali celokupnog srpstva".

"Ovaj hram će biti izuzetna lepota našega vremena i najbolji dokaz da i u ovom otuđenom vremenu i vremenu kada su mnogi otuđeni od svoje istorije, svoje crkve i vere, imamo veliki broj ljudi koji nije zaboravio svoju veru, koji je ostao blizak crkvi svojoj koja ja uvek bila sa svojim narodom kako u doba napretka tako i u doba stradanja. To je crkva naša i majka naša na koju smo svi mi upućeni svojom verom i svojim krštenjem", poručio je patrijarh srpski Irinej.

On je blagoslovio sve što se zida u Crnoj Gori i Srbiji i pozvao narod na mir, slogu i ljubav, te prizvao blagoslov Svetog Save i Svetog Petra Cetinjskog na sav prisutni narod i hram u izgradnji u Podgorici.

Njegova svetost će sutra posetiti manastir Ždrebaonik kod Danilovgrada, a zatim i manastir Ostrog, a posetu će završiti obilaskom hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, koji je u izgrdnji.


Poglavar SPC bio je nekada upravnik monaške škole u Ostrogu.

Narod će uvek biti jedan i imaće jednu Crkvu

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas na Cetinju da političari mogu da stvaraju "svoje granice", ali da će narod uvek biti jedan i imati jednu Crkvu.


"Neka političari stvaraju svoje granice, ali će narod biti jedan, imati jednu Crkvu i ostati u duhovnoj zajednici preko Crkve, sa svima svetima ugodnicima i veličinama duhovnim iz našega roda", rekao je patrijarh srpski Irinej nakon patrijarške liturgije u Cetinjskom manastiru.


Sve što je Sveti Petar Cetinjski radio tokom svog života božje je delo, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, koji boravi u Crnoj Gori povodom 180 godina sećanja na Petra prvog Petrovića Njegoša.

2024 © - Vesti online