Nedelja 31.10.2010.
16:34
Vestionline

Dinkić: Razbiiti monopol stranaka u Beogradu

"Naš postojeći sistem je feleričan i mora se menjati. Postoji ozbiljna mana u sadašnjem Ustavu koja će, ukoliko ne bude promenjena, prouzrokovati još veće raslojavanje na bogate i siromašne", rekao je Dinkić, koji je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Borac protiv monopola: Mlađan Dinkić


Dinkić je, na javnoj sednici Uprave URS, na kojoj je predstavljen Nacrt platforme za regionalizaciju, naglasio da decentralizacija Srbije znači više sredstava i ovlašćenja na lokalnom nivou, raspoređivanje tereta između centralne vlasti i lokala, kao i razbijanje političkih monopola političkih stranaka u Beogradu.


Dinkić je kazao kako očekuje da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) krajem 2011. i da zato mora pomoći opštinama i regionima da svoj potencijal aktiviraju, kako bi zemlja ravonomerno ušla u EU. Na taj način, precizirao je predsednik URS, dobiće i Beograd, koji danas postaje prenaseljen i opterećen migracijama stanovništva iz unutrašnjosti.


Nacrt platforme za regionlanizaciju i decentralizaciju zemlje koji je izradila URS, predviđa, pored ostalog, da Srbija postane regionalizovana država sa tri nivoa vlasti - republičkim, regionalnim i lokalnim, dok bi novi državni Ustav predvideo postojanje sedam regiona, njihovi teriotriju i nadležnost .


To su region Beograd, sa sedištem u Beogradu, region Šumadije i Pomoravlja, sa sedištem u Kagujevcu, istočne Srbije sa sedištem u Zaječaru, južne Srbije sa sedištem u Nišu, zapadne Srbije sa sedištem u Užicu, Autonomna pokrajina (AP) Vojvodina, sa sedištem u Novom Sadu i AP Kosovo i Metohija, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

2024 © - Vesti online