Nedelja 31.10.2010.
11:52
RTS

Samo zadovoljan radnik je i produktivan radnik

Ako mi uzmete ljude, a ostavite fabrike, one će zarasti u korov

Zakon o zabrani pušenja u radnim prostorijama, doneo je čistiji vazduh zaposlenima - ipak, u pojedinim firmama u Srbiji otišlo se korak dalje. Stolice su, na primer, zamenjene pilates loptama, a na pauzama, isklučivo se jede zdrava hrana. Takva slika ipak je retkost. 

U mnogim kompanijama i dalje misle da je ulaganje u lepšu radnu atmosferu samo dodatno trošenje para. Stručnjaci međutim kažu da je takav stav firme pogrešan i prevaziđen.

Biznis trener Dragiša Ristovski navodi da poslodavci moraju da budu svesni činjenice da je samo zadovoljan čovek, produktivan čovek. U tom kontekstu, danas kompanije mnogo više ulažu u motivaciju zaposlenih, u njihovu edukaciju, u stvaranje dobre atmosfere i kao produkt dobijaju bolji rezultat.

Pilates lopta umesto stolice. I to u Srbiji

U želji da ojačaju timski duh ili poprave raspoloženje zaposlenih, pojedine firme angažuju i agencije koje se bave organizacijom edukativnih ili zabavnih programa. I takmičenje koje ponekad liči na dečje igre, kažu, iznenađujuće je delotvorno.

Konsultant za oblast ljudskih resursa Svetlana Nikolić kaže da postoji prilika da radnici koji su, uslovno rečeno, u drugom palnu, pokažu neku vrstu kvaliteta.

"Neretko se dešava da posle ovakvih programa dođe do promene uloga u okviru tima. Dakle, sve ono što nije prepoznato u realnom okruženju", objašnjava Nikolićeva.

Ljudski resurs je najvažniji u svakoj firmi, zaključuju stručnjaci i podsećaju na čuvene Karnegijeve reči: "Uzmite mi fabrike, a ostavite ljude, izgradiću nove. Ali ako mi uzmete ljude, a ostavite fabrike, one će zarasti u korov". 

2024 © - Vesti online