Ponedeljak 01.11.2010.
08:00
Tanjug

Letovi iz Evrope za Bagdad posle 20 godina

Bagdadski aerodrom ponovo dočekuje putnike iz Evrope

Francuska vazduhoplovna kompanija "Egl azir" organizovala je promotivni let iz Pariza, kojim su doputovali francuski zvaničnici, novinari i poslovni ljudi koji su želeli da posete Međunarodni sajam u iračkoj prestonici.

"To će takođe biti šansa, nova šansa za razvoj poslovanja ne samo između Francuske i Iraka, već i između Evrope i Iraka", izjavila je An-Mari Idrak, državna sekretarka za spoljnu trgovinu pri francuskom Ministarstvu ekonomije, koja je bila među putnicima.

"Egl azir" planira da početkom sledeće godine uvede redovnu liniju, dva puta nedeljno, na relaciji Pariz-Bagdad. Cena avionske karte treba da bude oko 1.500 evra u ekonomskoj klasi i 2.500 evra u poslovnoj klasi, naveo je AP.

Neki avioprevoznici, poput austrijskog "Ostrijen erlajnza", lete iz zapadne Evrope za kurdski grad Irbil, dok linije za Bagdad imaju regionalne vazduhoplovne kompanije kao što su"Etihad ervejz" iz Abu Dabija, bahreinski "Golf er", MEA iz Bejruta i "Turkiš erlajnz".

Međutim, dosad nije bilo direktnih letova između Bagdada i zapadne Evrope. Kompanija "Nordik ervejz" prva je, u početkom januara 2009. godine, uspostavila komercijalne letove na relaciji Bagdad-Kopenhagen, ali to nije dugo trajalo pošto joj je krajem januara oduzeta dozvola za rad.

Iračka državna aviokompanija "Iraki ervejz" nameravala je u aprilu da uvede liniju za Londonu, ali je taj plan odbačen pošto je susedni Kuvajt pokušao da konfiskuje irački avion na promotivnom letu, po njegovom sletanju u London, na ime poravnanja dugova vezanih za iračku invaziju na Kuvajt 1990.

Nemački avioprevoznik "Dojče lufthansa AG" planirao je da u septembru uvede redovnu liniju na relaciji Minhen-Bagdad, ali je odustao zbog nedovoljnog interesovanja kupaca. "Egl azir" je francuska kompanija čiji avioni uglavnom poleću sa pariskih aerodroma "Orli" i "Šarl de Gol" ka destinacijama u Francuskoj i Africi.

2024 © - Vesti online