Ponedeljak 19.10.2009.
17:20
Tanjug

SAD obnavljaju sankcije Sudanu

"Ukoliko vlada Sudana deluje na poboljšanju situacije na terenu i uspostavljanju mira, onda će biti podsticaja, ukoliko ne, biće pojačanog pritiska SAD i međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju predsednika SAD.


Unutar američke adminstracije vodila se snažna debata oko politike koju treba usvojiti prema Sudanu, uključujući stav da li se u zapadnoj sudanskoj oblasti Darfur i dalje odvija genocid.

Predsednik SAD Barak Obama zalaže se za okončanje konflikata i kršenja ljudskih prava u Sudanu


"Mi moramo da težimo definitivnom okončanju konflikta, grubog kršenja ljudskih prava i genocida u Darfuru", rekao je Obama.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je, otkrivajući novu politiku SAD prema Sudanu, rekla da je u Darfuru u toku genocid i da u središtu pažnje SAD treba da bude zaštita civila, pomoć raseljenima i razoružavanje milicija.

Nova Obamina politika prema Sudanu obuhvatiće "listu podsticaja i destimulacija", rekla je Klintonova, koja nije želela da precizira kakve će one biti.

Novi Obamin specijalni izaslanik za Sudan Skot Grejšn izjavio je da brojni problemi Sudana mogu biti rešeni samo kroz saradnju sa vladom predsednika Omara Hasana al-Bašira.

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je u martu nalog za hapšenje Bašira po optužbi za ratne zločine.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, najmanje 300.000 ljudi je poginulo, a više od dva miliona proterano iz svojih domova u sukobima Darfuru od 2003. godine, a prema zvaničnom Kartumu taj broj se kreće oko 10.000, navela je britanska agencija.

2024 © - Vesti online