Nedelja 31.10.2010.
06:43
D. Marković - Vestionline

Nemci vratili srpsku svetinju

Jeromonah Jakov i protojerej stavrofor Ljubinko Đorđević kazali su ovom prilikom da su sedam godina trajala nastojanja Srpske pravoslavne crkve i diplomatije da krst bude vraćen, a pripada manastiru Žiča i još više celom srpskom narodu, jer ga je 1899. godine ovoj svetinji poklonio kralj Aleksandar Obrenović povodom svog miropomazanja.

- Konačno je završena misija vraćanja Časnog krsta u Žiču. Evo, ovde je pred vama, zahvaljujući zajedničkim naporima.

Međutim, sve do 1991. godine nije se znalo gde se nalazi. Ipak, zahvaljujući Tomislavu Markoviću, protiv Srpske pravoslavne crkve i parohu iz Dortmunda, koji ga je kao izložbeni eksponat primetio u muzeju ove biskupije, saznali smo gde je - rekao je stavrofor Ljubinko.

Delo prizrenskih majstora


Časni krst su u filigranskom radu napravili prizrenski majstori. Pozlaćen je, optočen dragim kamenjem i u njegovom središtu se nalazi mali rezbareni drveni krst a stoji na metalnom postamentu.


Jeromonah Jakov iz manastira Žiča bio je član delegacije Srpske pravoslavne crkve kojoj je u ambasadi Srbije u Berlinu vraćen Časni krst i on ga je prvi uzeo u ruke.

Jeromonahu Jakovu Časni krst uručen je u nemačkoj

Dok ga je lagano vadio iz drvene kutije postavljene crvenim plišem, prisutnima je zastao dah. Reč se nije čula, a onda su počeli da sevaju blicevi. Posle dugih decenija boravka u Nemačkoj, u manastirskoj trpezariji je najsnažniji osećaj kod svih bio da se krst ,"vratio kući".


- Gledaj ga, čini mi se da sija više od reflektora, šapnuo je kolegama jedan novinar dok je svetlost isijalavala iz krsta, obasjavala freske na zidovima i sve okolo.


Sedam godina su trajala nastojanja da se krst vrati manastiru. Prilikom primopredaje u Berlinu, naš ambasador Visković se zahvalio nadbiskupu paderbornskom Francu Jozefu Bekeru. Ovaj čin, nadbiskup je nazvao znakom dobre volje, kazao je jeromonah Jakov.

Jeromonah Jakov i protojerej stavrofor Ljubinko Đorđević

Nikada se neće saznati ko je bio nemački vojnik koji je krst iz srpskoig manastira doneo u svoju zemlju. U jednom se svi slažu! Sigurno je bio vernik i hrišćanin. Jedino tako se može objasniti činjenica da ga nije prodao ili uništio, već ga je poklonio katoličkoj nadbiskupiji.

Božji dar


Kraljevčani vraćanje Časnog krsta smatraju Božjim darom, ali i zadovoljenje pravde jer se posle višedecenijskog boravka u tuđini, našao među brojnim znamenjima manastira u kome je krunisano sedam srpskih kraljeva.

2024 © - Vesti online