Nedelja 31.10.2010.
08:00
Tanjug

Pozajmi i pročitaj e-knjigu

Sistem će uskoro početi da funkcioniše i trebalo bi da obezbedi korisnicima Kindla da pozajmljuju knjige ljudima iz svoga okruženja.

Određena osoba će na taj način moći da čita knjigu sa drugog čitača na svom računaru ili tablet uređaju sa pristupom Internetu. Ta inovacija je prilika da se "demokratizuje" čitanje e-knjiga.

Da li će elektronske knjige zameniti tradicionalne? U Americi je, na primer, za godinu dana prodaja elektronskih knjiga porasla za 150 odsto!


U Americi je prodaja elektronskih knjiga u junu bila veća od 12 miliona dolara, što je porast od više od 150 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Proizvođači digitalnih čitača knjiga, takođe, beleže dobru prodaju.

Jedan od najvećih internet prodavaca, Amazon.com, kaže da je prodaja elektronskog čitača "Kindl" prevazišla sva očekivanja od pojave na tržištu 2007. godine. Ovi bežični aparati omogućuju potrošačima da na Internetu kupe elektronske knjige i odmah počnu da ih čitaju. Nisu, međutim, svi oduševljeni novom tehnologijom.

Čitači elektronskih knjiga su tanki, poput časopisa i mogu da sadrže stotine naslova, iako su manji od većine tradicionalnih knjiga. Takođe su prenosivi i omogućavaju čitačima da preuzmu knjige putem bežične internet veze. Pojedini aparati čak imaju opciju čitanja priče naglas.

Prodaja elektronskih knjiga i digitalnih čitača u porastu je s obzirom na to da američki potrošači i dalje traže proizvode koji se uklapaju u sve pokretnije društvu, kojim dominiraju kompjuteri.

2024 © - Vesti online