Subota 30.10.2010.
14:58
Tanjug

Josipović: Papina poseta je podrška Hrvatskoj

Ivo Josipović 

"Ta poseta pokazuje tri bitne stvari - podršku vatikanske diplomatije našim evropskim nastojanjima, podršku pomirenju u Hrvatskoj i podršku Hrvatskoj", rekao je Josipović u sinoćnjem intervjuu Televiziji Hrvatske.

On je izrazio zadovoljstvo što katolička crkva zagovora pomirenje i ekumenizam, kao i politiku prema BiH u kojoj važan deo hrvatskog korpusa koji tamo živi ima probleme.

"Ono što je Hrvatskoj važno nije samo opstanak hrvatskog naroda u BiH, već i njegova ravnopravnost", rekao je Josipović.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je da je dolazak pape Benedikta XVI veliki istorijski događaj, ali i važna vest ohrabrenja, nade i podrške za sve građane i vernike.

Prema njenim rečima, Vatikan je dao podršku Hrvatskoj u trenutku osamostaljenja, veliku i važnu poruku u trenutku kada je priznao Hrvatsku, kao i veliku i važnu podršku njenom evropskom putu. Ona je dodala da je papa početkom ove godine dao ličnu podršku sporazumu sa Slovenijom u vezi sa razgraničenjem, odnosno rešavanjem graničnog pitanja i odvajanjem tog pitanja od hrvatskih pregovora za ulazak u EU.

Inače, papa Benedikt XVI u Hrvatsku dolazi povodom 50. godišnjice smrti kardinala Alojzija Stepinca koga je Vatikan proglasio za blaženog, iako je podržavao ustašku vlast za reme NDH.

2024 © - Vesti online