Subota 30.10.2010.
01:43
Tanjug

SAD dopunile spisak krivaca za izlivanje nafte

Bušotina "Dipvoter horajzon" britanske naftne kompanije BP eksplodirala je u aprilu ove godine, usmrtivši 11 ljudi i prouzrokovala katastrofalno izlivanje nafte, podsetile su agencije.

Mesto katastrofe: Meksički zaliv


Saopštenje američke kompanije je usledilo posle objavljivanja rezultata ispitivanja cementa koji su pokazali da je, kako je juče izjavio glavni savetnik američke Nacionalne komisije za izlivanje nafte Fred Bartlid, "penocement koji je korišćen u bušotini 'Mekondo' bio nestabilan".


Bartlid je u saopštenju ukazao da je trebalo da "Holibarton", čiji su materijali korišćeni u pencementu, a verovatno i BP, promene sastav cementnog rastvora pre njegovog ubacivanja u bušotinu "Mekondo".


Ranije je BP glavnu krivicu za eksploziju na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu svalio na operatora te platforme, firmu "Transoušen", a podvrgao je kritici i cementiranje bušotine, koje je obavio "Holibarton".


"Holibarton" je, međutim, saopštio da je nekoliko sedmica pre eksplozije obavio niz ispitivanja koja su pokazala da je cementni rastvor nestabilan, ali da BP na to nije reagovao, insistirajući na korišćenju formule koja sadrži veću količinu hemikalije koja usporava stvrdnjavanje cementa.


"'Holibarton' smatra da bi, da je BP sproveo kontrolu kvaliteta cementiranja ili da su BP i druge kompanije pravilno interpretirale rezultate provera, te provere ukazale na moguće probleme s cementiranjem", navedeno je u saopštenju te korporacije.
Danas je američki federalni sud naložio da se što je pre moguće sprovede testiranja cementa koji je "Holibarton" koristio za cementiranje bušotine BP koja je eksplodirala.
Akcije "Holibartona" su posle objavljivanja izveštaja Nacionalne komisije za izlivanje nafte u jednom trenutku potonule 16 odsto i jučerašnje poslovanje okončale u padu osam procenata, dok su akcije kompanije BP ojačale 1,3 odsto. Glavni razlog potonuća je strahovanje investitora da će "Holibarton" morati da preuzme na sebe deo troškova za likvidaciju posledica izlivanja nafte.

2024 © - Vesti online