Petak 29.10.2010.
18:33
Tanjug

Tadić: Biće učinjeno sve da Mladić bude uhapšen

Moja je dužnost da zatvorim stranicu istorije zvanu Ratko Mladić: Boris Tadić



"Ukoliko se nalazi van granica naše zemlje takođe ćemo nastaviti da činimo sve u cilju njegovog hapšenja i u tom cilju sarađujemo sa istražiteljima Haškog tribunala", rekao je Tadić.


Tadić je istakao da ne postoji ništa što Srbija, od forimiranja nove vlade, nije učinila i što neće učiniti kako bi Mladić bio priveden pravdi.


"I to nećemo činiti zbog Evropske unije ili Tribunala, već zbog sebe i zbog politike regionalnog pomirenja", rekao je predsednik Srbije na prijemu organizovanom za predstavnike novinskih agencija članica ABNA.


On je naveo da, i pored toga što lično nije učestvovao u političkom životu Srbije u vreme ratnih sukoba, danas ima tešku obavezu da obilazi mesta stradanja, ali da je to njegova dužnost i obaveza.


Tadić je podsetio da je posetio Srebrenicu, kao i da uskoro namerava da poseti Vukovar.


"Moja je dužnost da zatvorim stranicu istorije zvanu Ratko Mladić", rekao je Tadić i zahvalio se članicama Evropske unije koje su sve prihvatile da Srbija čini sve da Mladić bude uhapšen.


ABNA-SE je asocijacija novinskih agencija Balkana i Jugoistočne Evrope, čiji su se predstavnici okupili na redovnom godišnjem skupu u Beogradu.

Tadić je dodao i da politika učlanjenja Srbije u NATO u narednim godinama nije realistična.


Podsetivši da je Srbija od 2000. godine uključena u politički proceš u pravcu integracije u NATO, predsednik Srbije je ukazao da se Srbija nakon što su države-članice NATO priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nakon što su učestvovale u formiranju kosovskih bezbednosnih snaga našla u novoj situaciji i novoj političkoj realnosti.

Nije realistično očekivati da će Srbija pristupiti NATO u narednim godinama

On je naglasio da je posle tih koraka znatno smanjena podrška građana Srbije politici u pravcu učlanjenja u NATO.


"Politika učlanjenja u NATO u narednom periodu nije realistična", rekao je Tadić.


On je podsetio da je Srbija članica NATO programa "Partnerstvo za mir" i da je u tim okvirima moguća dalja saradnja.


Srbija s pažnjom prati i vodi računa i o inicijativi predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva o novom sistemu bezbednosti u Evropi, kazao je predsednik Tadić.


On je takođe naveo da je Srbija spremna za učešće u mirovnim misijama širom sveta i to kao pouzdan partner.

2024 © - Vesti online