Nedelja 22.11.2009.
13:24
Tanjug

S. Irska: Napadnuti policajci iz zasede

Napad se dogodio u selu Garison, oko 40 kilometara od Eniskilena, gde je 1987. godine bomba usmrtila 11 osoba u jednom od najsmrtonosnijih napada tokom tridesetogodišnjih sektaških sukoba u Severnoj Irskoj, prenela je agencija Rojters.

U drugom incidentu, u subotu uveče, jedan automobil je prošao kroz bezbednosnu kontrolu policijskog punkta za Belfast, pre nego što je završio u plamenu, ali niko nije povrđen.

Engleski policajci

Pre tri dana, vojni stručnjaci su deaktivirali bombu koja je, kako su utvrdili istražni organi, kao metu imala britanske policajce.

Britanska agencija navodi da su sporadični napadi postali učestaliji od kako su republikanski disidenti ubili dva britanska vojnika i policajca u dva odvojena napada u martu, što je dovelo do pretnje po desetogodišnji mirovni proces.

To je dovelo u pitanje sigurnost uspostavljenu mirovnim sporazumom iz 1988. godine, kojim je okončano tridesetogodišnji sukob organizacije IRA, koja teži ujedinjenju sa Irskom, i grupa koje žele da Severna Irska ostane pod britanskom kontrolom.

2024 © - Vesti online