Petak 29.10.2010.
00:14
Tanjug

Montgomeri: Srbija sporo napreduje

Kasno Monti, kasno...

"Ne kažem da nije ostvaren nikakav napredak. Napretka definitivno ima...

U toku je proces pomirenja sa državama u regionu, mada je on sporiji nego što bih ja hteo. Beograd je najdinamičniji grad na Balkanu. Srbija je na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Međutim, cena svega toga je velika, a vremenski okvir je duži od očekivanog", rekao je ambasador Montgomeri na predstavljanju svoje knjige "Kad ovacije utihnu: Borba sa demokratskom tranzicijom".

Nije im ovo američki film


Na osnovu iskustva koje je stekao kada je kao ambasador između 2000. i 2004. boravio u Beogradu, Montgomeri je rekao da su Sjedinjene Američke Države u tom periodu posmatrale pitanja kao što su Kosovo i Metohija, Srbija, Bosna i Hercegovina ili Avganistan, kao "američke filmove sa srećnim krajem", ali da je realnost ispala drugačija.


"Problem je u tome što ovi slučajevi nisu bili filmovi sa srećnim krajem. Oni su knjige u kojima se jedno poglavlje završava, a drugo, možda opasnije i komplikovanije počinje", ocenio je Montgomeri.


Montgomeri je naveo je i nekoliko primera, kao posledicu ovakve politike:
"Avganistan je usred rata koji podseća na vijetnamski, Bosna je neuspešna država koju već petnaest godina rutinski održava u životu međunarodna zajednica, Kosovo ne može samo ekonomski da opstane i njegova budućnost još destabilizuje region."

Lakše je oboriti diktatora nego uesti demokratiju

O knjizi u izdanju lista "Danas" (biblioteka "Pogovor") govorio je i Miroljub Labus, potpredsednik Vlade SRJ do 2006.


Labus je kao glavne poruke koje je Montgomeri poslao izdvojio pitanje Kosmeta koje treba rešavati i stav da je "lakše oboriti diktatora nego uvesti demokratiju".

Bombardovanje je bilo greška


Montgomeri je u nedavnom intervjuu za Danas ocenio da je NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. bila greška i da je stvarnost posle te akcije drugačija od one koju je zvanični Vašington želeo.


Više problema je stvoreno nego što je rešeno pokretanjem NATO operacije protiv Jugoslavije, kazao je ambasador Montgomeri.


"Smatram, zapravo, da NATO bombardovanje jeste bila greška, jer je tokom te akcije bilo mnogo žrtava. Posledice se osećaju i danas. Jedna od njih je i činjenica da je veliki broj Srba ozlojeđen zbog politike Sjedinjenih Američkih Država i to se ne može osporiti. Međutim, prema mom mišljenju, to je manje važno od činjenice da je region još uvek nestabilan zbog pitanja Kosova", kazao je američki diplomata.

2024 © - Vesti online