Četvrtak 28.10.2010.
20:05
Vestionline

Utajili 9 i po miliona?

Zadržali za sebe, oštetili Srbiju

Krivične prijave podnete su protiv direktora privrednog društva «Psoj» iz Ljubljane S.P, osnivača «Profit sistema» iz Beograda V.P., direktora ovog društva J.S., direktora privrednog društva «Stepanov» iz Sremske Mitrovice i M.A., direktora privrednog društva «Termotehna» iz Beograda.


Oni su osuzmnjičeni da su neosnovano iskazali iznos za povraćaj poreza i poreski kredit, poresku utaja i onemogućili kontrolu.


S.P, sa ostalim osumnjičenim, je u periodu od jula 2009. do februara 2010.godine, u poslovnim knjigama privrednog društva «Profit sistem » evidentirao lažne ugovore i račune o prodaji dobara i vršenju usluga ukupne vrednosti od 59.220.660 dinara sa iskazanim PDV sa pravom na odbitak u iznosu od 9.033.660 dinara.


U poreskim prijavama iskazao je prethodni PDV u navedenom iznosu, čime je neosnovano ostvario pravo na poreski kredit.


U nameri da izbegne plaćanje poreza, S.P. je sa V.P. podigao novac sa poslovnog računa privrednog društva «Profit sistem» koji su uplatili razni privredni subjekti u ukupnom iznosu od 2.668.800 dinara i novac iskoristio za lične potrebe.


Taj novac predstavlja ostale prihode fizičkog lica na koje nije obračunat porez po odbitku u iznosu od 508.342,86 dinara.


S.P. je osumnjičen da je sprečio kontrolu poslovanja jer poslovnu dokumentaciju i finansijsko-knjigovodstvenu evidenciju nije stavio na uvid i onemogućio pregled i provere nadležnih organa.


Policija u saopštenju navodi da su osumnjičeni ovim radnjama oštetili budžet Srbije za 9.542.002,86 dinara.


Oni su provedeni Istražnom sudiji Osnovnog suda u Beogradu koji im je nakon saslušanja odredio meru pritvora u trajanju do 30 dana, kaže se u saopštenju.

2024 © - Vesti online