Četvrtak 28.10.2010.
13:30
Vestionline

Zukorlić: Sve ovo je deo Ljajićeve osvete

Zukorlić je, obraćajući se okupljenima ispred ovog fakultreta, rekao i da je Ljajić preko svog saradnika Kasima Zoranića zakazao konferenciju za novinare Uniproma, koji je dobio spor sa mešihatom. Sve to je, prema njegovim rečima, deo Ljajićevog "programa osvete" zbog pobede Bošnjačke kulturne zajednice na junskim izborima za Bošnjačko nacionalno veće.

Muamer Zukorlić


Muftija je, istovremeno, rekao da je veoma važno što "ovaj put policija nije instrumentalizovana" jer je veoma opasno, kako je rekao, davati "specijalne snage političarima kako bi oni sprovoili svoje lokalne političke akcije". Zukorlić je ponovio spremnost predstavnika Islamske zajednice, Bošnjačkog nacionalnog veća i Internacionalnog univerziteta na pregovore sa Beogradom.


"Spremni smo na pregovore i nije nam bitno ni gde ni sa kim će se pregovarati", kazao je muftija.


On je rekao da su tri stuba stabilnosti tog dela zemlje Islamska zajednica, Bošnjačko nacionalno veće i Internacionalni univerizitet i da su sva tri poslednjih godina, meseci i dana napadana.


"Ako neko želi stabilnost ovog dela države ne može rušiti te stubove, već ih mora podupirati... Moramo ih zajedno podupirati, jer i mi smo građani ove zemlje", poručio je Zukorlić.


On je kazao da je Fakultet, posle obdaništa na Hadžetu i kupatila u Staroj novopazarskoj banji, treći i najeći vakuf koji je "napadnut" poslednjih meseci i dodao da "to nije slučajno", kao i da iza sva tri objekta stoje sudske presude.


"Problem je ako i nakon reforme pravosuđa imamo sudije koje revnosno presuđuju za račun tajkuna i kriminalaca. To je opasno i loše, ne samo za vakuf", kazao je muftija.
Ispred zgrade Fakulteta za islamske studije tokom jutra se okupilo oko 300 đaka, studenata, imama i vernika u odbranu zgrade od sudskih izvršitelja. Na krovu zgrade stražare pripadnici Agencije za obezbeđenje "Berk", koji, inače, obezbeđuju muftiju Zukorlića.


Prema pravosnažnoj i izvršnoj presudi Višeg suda u Novom Pazaru, za danas je zakazano iseljenje Fakulteta za islamske studije iz dela prizemlja te zgrade. Sudski izvršitelji se, međutim, nisu pojavili. Načelnik Policijske uprave Dragan Terzić rekao jeda je njihova procena da bi prinudno iseljenje stvorilo nove tenzije u tom gradu, posebno imajući u vidu da je vreme odlaska na hadžiluk i da predstoji veliki muslimanski praznik Kurban bajram.


Kako je Tanjugu rekao portparol Islamske zajednice u Srbiji Samir Tandir, i nakon razilaska skupa ispred fakulteta će se okupljati vernici "iz predostrožnosti da nekome ne padne na pamet da nasilno uđe u zgradu". Na trgu i u okolnim ulicama nema vidljivijeg prisustva policije.

2024 © - Vesti online