Sreda 27.10.2010.
21:47
Tanjug

Sindikalci na ulicama, Vlada preživela

Protest su organizovali vodeći sindikati u trenutku kada se u parlamentu raspravljalo o predlogu opozicije da se vladi premijera Emila Boka izglasa nepoverenje.


Prema procenama lokalnih medija, ulicama Bukurešta marširalo je više od 30.000 hiljada ljudi. To su najbrojnije demonstracije protiv vladine politike koje su održane ove godine.


U protestnoj koloni je i nekoliko poslanika Socijaldemokratske partije, među njima i predsednik te stranke Viktor Ponta.

Vlada preživela

 

Rumunski parlamet izglasao je poverenje koalicionoj vladi, pokrenutom zbog nepopularnih mera štednje, smanjenja javne potrošnje i povećanja poreza, koje je vlada uvela da bi ublažila ekonomsku krizu.


Za predlog opozicije da se izglasa nepoverenje vladi glasalo je 218 poslanika, dok su za izglasavanje nepoverenja bili potrebni glasovi polovine poslanika, odnosno 236 glasova, prenela je agencija Rojters, dodajući da se uskoro očekuju zvanični rezultati.


Opozicija je ovim potezom pokušala da oduzme vlast premijeru Emilu Boku, čija je vlada smanjila plate zaposlenima u javnom sektoru za četvrtinu i povećala PDV za pet odsto.
 

Opozicione partije - socijaldemokrate, konzervativci i liberali - podneli su ovaj predlog optužujući vladu da teret štednje uglavnom svaljuje na leđa radnika i službenika.

2024 © - Vesti online