Sreda 27.10.2010.
18:32
Vestionline

Srbija vraća ikone u Hrvatsku

Osim što će ikone služiti svakodnevno u bogosluženju, ovo ohrabruje vraćanje i drugih artefakata kao i povratak srpskog naroda na svoja ognjišta u Hrvatskoj, rekao je ministar kulture Srbije Nebojša Bradić na svečanosti primopredaje održanoj u Etnografskom muzeju.

Ikone se vraćaju pod reflektorima, a ljudi u senci...


Kako je precizirano, predate su četiri prestone ikone i nadverje sa ikonostasa manastira Krka, 26 ikona iz riznice i crkve manastira Krupa, kao i prestona ikona Bogorodice sa ikonostasa crkve Svetog Dimitrija u Dalju.


Pomoćnik ministra kulture Hrvatske Branka Šulc, predsednik, sa hrvatske strane, međudržavne Komisije za povraćaj kulturnog dobra u Hrvatsku, rekla je da je Sinod Srpske pravoslavne crkve odobrio povratak ove baštine.


Ova baština, rekla je Šulc, pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali je "ta baština u kulturi Hrvatske", "ne odvajamo baštinu po nacionalnosti nego je celovita baština i srpska i hrvatska i slovačka i ostalih".


Šulc je rekla i da se veliki deo umetnina koje su nestale iz Hrvatske tokom sukoba nalaze na ilegalnom tržištu za čim traga Interpol.

Branka Šulc i Nebojša Bradić


Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada, Zoran Vapa rekao je da će do kraja godine predstavnicima međudržavne komisije iz Hrvatske biti predat spisak sa svim predmetima sa tog područja koji su u institucijama kulture Srbije.


Stručne službe zaštite Srbije evakuisale su materijal kako bi ga spasile od uništavanja ili kako ne bi nestao i završio na ilegalnom tržištu, rekao je Vapa, navodeći da se pri spasavanju nije gledalo konfesionalno poreklo tih predmeta.


Do današnje predaje, navodi se, vraćeno je ukupno 25 204 pokretnih kuluturnih dobara u galerije, muzeje i crkve u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online