Sreda 27.10.2010.
16:26
Vestionline

N. Pazar: Policija se neće mešati, Zukorlić hvali i upozorava

Prema policijskim izvorima, procena je da bi intervencija u trenutku kada muslimani odlaze na hadž mogla da ima loše posledice na situaciju u Novom Pazaru.

Policija pažljiva prema napetoj situaciji u Novom Pazaru

Nakon petogodišnjeg suđenja, mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, odnosno Fakultet za islamske studije, dobio je pravosnažnu i izvršnu presudu na osnovu koje, pod pretnjom sudskog izvršenja, mora da se iseli iz prostora površine oko 400 kvadratnih metara, koji se nalazi u prizemlju zgrade.


Rukovodstvo Uniproma računa da su pre pet godina kupovinom preduzeća kupili i zgradu, dok Islamska zajednica u Srbiji smatra da zgrada nikako nije ni mogla biti prodata, jer je reč o vakufu.

Zukorlić: Bravo za policiju!


Muamer Zukorlić je ocenio kao "dobar znak" najavu policije da neće intervenisati tokom sutrašnjeg izvršenja sudske presude o iseljenju Fakulteta za islamske studije iz prizemlja zgrade u centru Novog Pazara.


"Mi ćemo za svaki slučaj biti tu da vidimo da li će tako biti, pa ako budu tu rećićemo im hvala vam popravili ste se, a ako ne budu tu mi ćemo se ponašati kako smo ponašali i do sada", poručio je Zukorlić.


Zukorlić je rekao da Islamska zajednica u Srbiji nije izvor nestabilnosti i da su njeni sledbenici fini dok ih, kako je rekao, niko ne dira.


Muftija je podsetio da je za sutra zakazano isvršenje presude o iseljenju Fakulteta za islamske studije i dodao da je to vakuf (zadužbina) Gazi Isabega koje Islamskoj zajednici, kako je rekao, niko neće oteti.

 

Branićemo vakuf Gazi Isabega


"Zgrada u kojoj se nalazi Fakultet za islamske studije je najstariji vakuf Gazi Isabega i naravno da nam ga neće oteti jer vakuf ne pripada tajkunima nego muslimanima, a ako pripada muslimanima oni će ga braniti", rekao je Zukorlić pred oko hiljadu građana koji su došli na centralni novopazarski trg da isprate prvu grupu putnika na hadžiluk u Meku i Medinu.

Muamer Zukorlić

Muftija tvrdi da su ovih dana, godina i meseci muslimanske institucije pod permanentnim nasrtajem - od islamske zajednica, preko škola i medresa do Univerziteta, ali je dodao da se muslimani zbog toga ne plaše i da njih ništa ne može uplašiti jer su pod "zaštitom Svevišnjeg Gospodara".


Zukorlić je ukazao da život muslimana u Sandžaku počiva na tri stuba - prvi je Islamska zajednica, drugi je Bošnjačko nacionalno veće, a treći je Internacionalni univerzitet.

Nije slučajno, tvrdi on, što se na te institutcije nasrće i što se pokušava njihovo rušenje, jer ako sruše ta tri stuba "biće srušen i ovaj narod (muslimani)".


"Sve će probati dok ne shvate šta ne mogu, a mi ćemo sve probati dok oni ne shvate šta sve mi možemo", kazao je Zukorlić.


Za svakog muslimana ili muslimanku odlazak na hadž je obaveza koju treba ispuniti bar jednom u životu.

2024 © - Vesti online