Sreda 27.10.2010.
14:52
Tanjug

Ratni rezervisti: Cvetkoviću, pomozi nam!

Rezervisti Kolubarskog okruga traže da se i na njih primeni takozvani model Topličkog okruga.

Srbija, na žalost, ima dugu tradiciju zanemarivanja i zaboravljanja svojih boraca i ratnih heroja


Valjevski rezervisti podsećaju da je u ime Vlade Srbije takav sporazum još 2008. sa Štrajkačkim odborom ratnih vojnih rezervista iz nerazvijenih opština Koršumlije, Lebana, Bojnika, Žitorađe, Doljevca i Prokuplja, potpisao tadašnji ministar a sadašnji predsednik vlade Mirko Cvetković.


Po tom sporazumu predložena je isplata pomoći nerazvijenim opština u iznosu od dva miliona dinara, a da bi se ona dobila uslov je da su rezervisti proveli na ratištu 78 dana.

Istim sporazumom rezervisti su oslobođeni plaćanja sudskih taksi za podnete tužbe.

"Posle niza pregovora sa nadležnim u Vladi Srbije niko nam do danas nije dao odgovor niti novac kojim bi se obeštetili i naši rezervisti iz Kolubarskog okruga. Smatramo da smo u tome oštećeni u odnosu na ustavna prava, jer ovo pravo nismo mogli da ostvarimo ni putem suda, a ni u vidu pomoći od Vlade Republike Srbije, kako su to već ostvarili rezervisti u mnogim krajevima Srbije i bez plaćanja sudskih taksi", kaže Bradić.


Rezervisti iz Valjeva apeluju na premijera Cvetkovića da se donese zakon o boračko-invalidskoj zaštiti na koji se prema njihovom mišljenju neopravdano dugo čeka.

2024 © - Vesti online