Petak 29.10.2010.
08:00
Vestionline

Kako ublažiti glad za čokoladom?

U svetu čokolade i pralina sezonski su se menjali trendovi i moda, ona se oplemenjivala lavandom i čilijem, đumbirom, ušećerenim cvetovima ruža i ljubičica, tasmanijskim medom i crnim tartufima, ali ova sezona je, sudeći prema britanskom tržištu, ozbiljan povratak jednostavnosti i besprekornom poreklu sastojaka.

Retro čokolada je, dakle, apsolutni ukus sezone, ali s time da glavni sastojak Theobrom cacao ili 'hrana bogova' dolazi iz Vijetnama ili prilično nepoznatih, udaljenih područja kao što su istočni Kongo i peruanski Andi.

U povratku jednostavnosti, britanski čokolader Damian Alsop, ganache (čokoladni preliv) priprema s vodom, a ne uobičajenom slatkom pavlakom, no ne bilo kakvom, već izvorskom iz jugoistočnog dela Engleske. To ne znači da čuveni majstori ne iskušavaju nepce indonezijskim biberom, limetom i limunskom travom.

Štaviše, raskošno opremljena knjiga sa 80 ekskluzivnih recepata od čokolade 'Adventure with Chocolate' (Avantura s čokoladom) poznatog britanskog majstora čokolade, Paul A. Janga, na ovogodišnjem prestižnom Svetskom sajmu kuvara u Parizu je proglašena najboljom knjigom o čokoladi na svetu.

Autor, naime, ne štedi namirnice, a njegovi recepti nisu nimalo jeftini. Za trifle od tri vrste čokolade, na primer potrebno je 50 dag mlečne čokolade s Jave, 30 dkg bele i 15 dkg crne čokolade, gotovo celi kilogram, plus još nešto ribane, pa Paul A. Jang zaboravlja na cene.

Knjiga je zato uglavnom namenjena voajerima, zaljubljenicima u tu magičnu poslasticu koji će se zadovoljiti savršenim fotografijama, a svoj primerak poput pravog umetničkog dela držati na počasnom mestu među kuvarima.

2024 © - Vesti online