Sreda 27.10.2010.
21:26
Srna

Zrenjaninac kuću greje kukuruzom i košticama višanja

Zrno kukuruza zaršava u peći

"Ložim gorionik i paletama, koje se proizvode od piljevine, biomase i žetvenih ostataka, ali u njega ubacujem i košpice višnje, kao i zrna kukuruza, čime obezbeđujem ugodnu toplinu u najhladnije zimske dane. Ložeći to gorivo uštedim na grejanju i 10.000 dinara mesečno", rekao je Prohaska lokalnim medijima.

On je istakao da je zagrevanje tim gorionikom prava bladgodet za kuću i naročito zaposlene ukućane, jer mu rad "nadgleda" poseban procesor.

"Na osnovu zadate, kao i temperature okoline, procesor dodaje više ili manje goriva, kao i odgovarajuću količinu vazduha. Gorionik ima, takođe, i tajmer kojim se može podesiti vreme njegovog rada i do nedelju dana unapred", rekao je Prohaska.

Zrenjaninski inženjer prepeporučio je i "Gradskoj toplani" u Zrenjaninu da pređe na žetvenu masu kao gorivo za zagrevanje stanova i kuća.

"Toplana bi vrlo lako, već ove zime mogla da umesto gasa pređe na jeftino gorivo poput paleta od žetvenih ostataka. Neka raspiše tender za potencijalne isporučioce tih paleta, kako bi se mogla utanačiti njihova isporuka. Grejanje bi sigurno bilo jeftinije, a devize za nabavku gasa ostajale bi gradu", naveo je na kraju Branislav Prohaska.

2024 © - Vesti online