Sreda 27.10.2010.
10:11 >> 10:45h
Blic.rs

Američki veteran došao da ispravi nepravdu o Draži Mihailoviću

Milton A. Fredman na beogradskom aerodromu

Fredman je sa još 500 američkih pilota uz pomoć generala Mihailovića i pripadnika njegovog pokreta evakuisan 1944. godine, pošto su ih nemački lovci bombarderi oborili. U petak će svedočiti na ročištu povodom rehabilitacije Mihailovića.

Ovaj dobrodržeći 89-godišnji penzionisani pukovnik američke vojske, veteran rata u Koreji i Vijetnamu, odmah po sletanju na beogradski aerodrom kaže: "Ne, nisam umoran. Vrlo dobro sam znao koliko se leti do Beograda i vrlo sam zadovoljan i srećan što sam konačno tu. Pitajte šta želite".

Na pitanje šta bi da popije, odgovara: "Mogu da biram? Srpska kafa ili", dodaje uz osmeh,"srpska rakija? Vrlo dobro se sećam tog ukusa srpskog brendija od šljiva."

Odmah potom prepričava svoj susret sa Aleksandrom Rebić iz Amerike, koja uređuje sajt posvećen Mihailoviću.

"Dok mi je predstavljala sajt, rekao sam joj iznenada: 'Imam jednu ludu ideju. Spreman sam da sam, sa svojom suprugom, o sopstvenom trošku dođem u Srbiju i pokušam da ispravim nepravdu koja me tišti 66 godina'. I, evo, tu sam."

Američki piloti spašeni u Drugom svetskom ratu

Penzionisani pukovnik Fredman priseća se 6. juna 1944. godine, kada su nemački lovci presreli 15. eskadrilu i oborili i njegov bombarder B-24 kod Gornjeg Milanovca po povratku sa napada na naftna polja Ploeštija u Rumuniji, što je bio najteži i najopasniji cilj koji je imala 15. vazduhoplovna armija.

"Bilo je pitanje da li ćemo uopšte preživeti pogodak, a zatim i da li ćemo dospeti u ruke Nemaca", američki veteran.

Njegov padobran zakačio se za drvo i visio je kada je ugledao dva čoveka i jednog dečaka. Dečak se popeo na drvo, isekao konopce, i potom su ga odveli sa ostalim pronađenim pilotima u susedno selo.

"Nahranili su nas, i rekli nam da smo sa četnicima, a da nas Nemci traže", priča Fredman. Zatim su ih pripadnici pokreta Draže Mihailovića preko teritorije koju su okupirali Nemci prebacili u planine.

Milton Fredman je dva puta sreo Dražu Mihailovića. "Prvi put, nakratko. Dva kanadska, jedan britanski vazduhoplovac i ja smo pokušavali da se dokopamo obale, da izađemo iz Jugoslavije. Susreli su nas četnici i doveli do Mihailovićevog štaba. Razgovarali smo samo sa članovima štaba oko pola sata. Rekli smo im da idemo prema obali pošto smo u njihovoj zemlji proveli preko 50 dana. Molili smo da nam pomognu da se domognemo obale. Računali smo da su tamo partizani. Tada je general Mihailović ušao u sobu. Pošto su ga njegovi ljudi obavestili, rekao nam je da je američki komitet za spasavanje formiran i da pokušava da uspostavi vezu sa štabom američke 15. vazduhoplovne armije u Bariju u Italiji, da bi obavestili štab koliko je vazduhoplovaca nasukanih u Jugoslaviji. Ako budu neuspešni, general je rekao da će on obezbediti pratnju njegovih vojnika da nas dovedu do obale. To je bila dobra vest i onda smo otišli nazad u Pranjane da sačekamo razvoj događaja. Sećam se kako je bio topao, prijateljski i iskren pokušavajući da nam pomogne", seća se Fredman.

Drugi susret je bio duži, trajao je oko sat vremena. General Mihailović je opisivao svoju sklonost Americi i njegove nade za budućnost, kada će Amerikanci doći da pomognu njegove snage u Jugoslaviji. Govorio je na francuskom, a jedan od njegovih oficira prevodio je na engleski.

Oboreni piloti smešteni su u selo Pranjani, 80 kilometara južno od Beograda, odakle je izvršena najveća operacija evakuacije i spasavanja oko 500 pilota.
 

"Bila je to najmasovnija vazdušna evakuacija savezničkih vazduhoplovaca iza neprijateljskih položaja u istoriji ratovanja. I general Mihailović zaslužan je za spasene živote oko 500 savezničkih pilota. Spreman sam o tome da svedočim", zaključuje Fredman.


Fredman je diplomirao industrijsko mašinstvo na Univerzitetu Stanford juna 1965. i prekomandovan je u Pentagon kao naučni programer u odseku za obradu podataka. 

2024 © - Vesti online