Utorak 26.10.2010.
19:39
Seecult.org

Vendersovih 11 filmova u Gete institutu

Beograđanima na poklon filmske projekcije za 65. Vendersov rođendan

Uvodno predavanje o stvaralaštvu Vendersa održaće 26. oktobra Miroljub Stojanović, uz projekciju filma “Skarletno slovo”. Narednih dana biće prikazani i filmovi “Alisa u gradovima”, “Kraljevi puta”, “Američki prijatelj”, “Stanje stvari”, “Hotelska soba 666”, “Pariz, Teksas”, “Nebo nad Berlinom”, “Lisabonska priča”, “Braća Skaldanovski” i, u završnici, “Kad prošlost zakuca”, film koji je predstavio na 34. FEST-u u Beogradu.

Filmske projekcije su u 19 sati, na nemačkom jeziku, sa titlovima na srpskom.
Venders je bio gost FEST-a u Beogradu 2006. godine, kada se predstavio i izložbom izabranih fotografija iz ciklusa “Slike sa površine Zemlje” u Salonu Muzeja savremene umetnosti (MSUB), koja se bavila temema izopštenosti, usamljenosti, napuštenosti i putovanja.


Venders je 70-ih godina stekao reputaciju jednog od vodećih reditelja novog nemačkog filma, a 80-ih je postao i kultna figura međunarodne filmske scene. Počeo je da koristi fotografiju kao umetnički medij dok je 1983. tražio lokacije za svoj čuveni film “Pariz, Teksas”.


Tokom obilaska Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, koja mu je dodelila svoje najviše priznanje - Zlatni pečat, Venders je rekao da bi, da je bogat čovek, pomogao Arhivu da reši problem čuvanja i zaštite filmova. Venders je tada pristao da bude počasni predsednik odbora Festivala nitratnog filma, koji organizuje Jugoslovenska kinoteka.

2024 © - Vesti online