Utorak 26.10.2010.
14:41
Radomir Rakić

Godišnjica muzeja romske kulture

U muzeju je izloženo 720 eksponata razne starosti, provenijencije i očuvanosti, predmeta (od zvečke i kolevke, nošnji, posuđa, do brojnih alatki, muzičkih instrumenata, čerge i koječega drugog – što sve život čini i omogućava), fotografija i umetničkih slika kao i veliki monitor na kome se može pratiti delatnost Muzeja i čitati knjige na romskom, između ostalih i nekoliko Biblija, rečnika i udžbenika romskog jezika. Izložba je usledila po okončanju Međunarodne konferencije o položaju Roma, održane u Skupštini Grada.

Proslava prvog rođendana muzeja

Na otvaranju izložbe dodeljene su i diplome pojedincima i ustanovama, zaslužnim za razne oblike pomoći Romima. Jedna od njih dodeljena je i ''Studiju B”, domaćinu prve radio–emisije za Rome, ''Ašunen Romalen!” (''Slušajte ljudi, tj. Romi!”) – davne 1981. godine ...


– Zaista smo ponosni, jer sada postoji mesto gde svaki mlad čovek može da se bliže
upozna sa romskom kulturom, a do pre godinu dana to je mogao isključivo na vašarima i svadbama. Na ovom mestu će se u narednih mesec dana takođe odvijati i predavanja iz oblasti romologije – izjavio je na svečanom otvaranju Dragoljub Acković.

2024 © - Vesti online