Sreda 27.10.2010.
08:00
Vestionline

Privlačnost deluje kao droga

Naime, nakon što ugledamo 'pravu' osobu, potreban je samo delić sekunde da do mozga stignu hemikalije koje prouzrokuju osećaj euforije.

Kako tvrdi istraživanje Univerziteta u Njujorku, prvi talas osećaja ljubavi direktno stimuliše čak 12 područja u mozgu pa se u telu opuštaju hemikalije kao što su dopamin, oksitocin, adrenalin i vazopresin. Upravo one su zaslužne za neverovatno lep osećaj.

Izlučivanje istih tih hemikalija podstiče i uzimanje kokaina, što znači da je osećaj zaljubljivanja jednak osećaju uzimanja kokaina. Profesor Stefani Ortik, koji je predvodio ovo istraživanje kaže: 'Ovo istraživanje potvrđuje da se zaljubljenost temelji na nauci. No nameće se pitanje ko se tu zaljubljuje – mozak ili srce? Rekao bih da se zaljubljuje mozak, ali i srce je tu malo umešalo svoje prste.'

Istraživanje je isto tako dokazalo da različite vrste ljubavi utiču na različite delove mozga. Nesebična ljubav, poput one između majke i djeteta, stimuliše različite delove mozga od ljubavi između partnera.

2024 © - Vesti online