Utorak 26.10.2010.
13:54
Vestionline

Izraelski vojnici maltretirali palestinske civile

Na drugima se vide vojnici koji su se slikali, kako se čini, u palestinskom domu nasmejani i dve žene kako kuvaju u kuhinji. Grupa "Prekidanje tišine" objavila je te fotografije, najnovije u nizu koje pokazuju nefer odnos prema Palestincima, na Fejsbuku. Veruje se da su one napravljene krajem 2008. i početkom 2009. godine za vreme tronedeljne izraelske ofanzive u pojasu Gaze.


"Nastavićemo da objavljujemo fotografije s vremena na vreme da dokazemo da je to norma, tako se vojnici ponašaju i to je priroda okupacije", izjavio je član grupe Jehuda Šaul, naglasivši da je izraelska strana izgubila sposobnost da na Palestince gleda kao jednaka ljudska bića.


Izraelski mediji navode da je bilo nemoguće nezavisno potvrditi autentičnost fotografija ali one su nalik na druge koje su objavljene poslednjih meseci. Izraelska vojska je izrazila žaljenje zbog objavljivanja na internetu, umesto da su slike donete direktno oficirima kako bi se pokrenula istraga. Takođe je rečeno da fotografije neodražavaju vrednosti do kojih armija drži.


Lica vojnika nisu jasno predstavljena na Fejsubuku, a Šaul je rekao da su fotografije stigle pre dve nedelje, izrazivši verovanje da su snimljene za vreme izraelske ofanzive.
Izrael je pokrenuo tu ofanzivu na ciljeve Hamasa da zaustavi raketiranje svoje južne teritorije.

U ofanizivi je poginulo oko 1.400 Palestinaca, uglavnom civila i 13 Izraelaca, uključujući troje civila. Šaul je precizirao da je grupa odlučila da objavi nove fotografije nakon što je ranije incidente armija označila kao izuzetak.


Početkom ovog meseca izraelska vojska je pokrenula istragu, nakon što je na Jutjubu pronađen video koji pokazuje izraelskog vojnika kako igra trbušni ples oko Palestinke oslonjene na zid zavezenih očiju.


Letos je jedna Izraelka koja je odslužila armiju objavila svoje fotografije u uniformi kako pozira kraj Palestinaca vezanih ruku i očiju na svojoj Fejsbuk stranici.One su izazvale negodovanje širom sveta.

2024 © - Vesti online