Ponedeljak 25.10.2010.
15:02
Tanjug

Hrvati skoro uopšte ne peru zube!

Redovna higijena je pola zdravlja zuba i desni
 



Hrvati u čak 80 odsto slučajeva ne znaju na ispravan način da peru zube i održavaju higijenu usne šupljine, prenosi sajt "Dalmacijanjuz".


Trenutno u zemlji, osim privatne, ne postoji dečija stomatologija, već samo opšta, pa tako na jednog lekara dođe oko 2.500 pacijenata među kojima su i deca.


Zubi se u Hrvatskoj peru jednom dnevno i to nepravilno i na brzinu, a stomatologa u proseku pacijent posećuje jednom do dva puta godišnje, a neki ni toliko.


Pomoć se traži tek kada zub dobro zaboli i kada se od bolova više ne može izdržati, prenosi hrvatski portal.


Stomatolog Martina Voloder smatra da detetu prvi odlazak kod zubara treba da bude pozitvno iskustvo i smatra da je najgora varijanta dete dovesti kod zubara kada ga boli zub, jer to onda ostavlja traumu za ceo život.


Sa doktorkom Voloder se slažu i njene kolege, ali i roditelji školske dece jer su statistike pokazale da sada školska deca već u prvom razredu osnovne škole imaju karijes na najmanje četiri zuba.


Bolest zuba, zubnog mesa i usne šupljine česte su bolesti od kojih boluju Hrvati koji se nerado druže sa četkicama za zube, zubnom svilom i fluorom.


Za razliku od Hrvata, najrazvijeniju svest o čuvanju zuba za ceo život u svetu imaju skandinavske zemlje čiji stanovnici najviše ulažu u higijenu zuba.

2024 © - Vesti online