Subota 21.11.2009.
15:32
Tanjug

Zagreb: Održan antifašistički marš

U maršu u centru glavnog grada Hrvatske učestvovalo je stotinak ljudi, uglavnom mladih, ali i predstavnici više nevladinih organizacija.

Po rečima Marija Šimunkovića, predsednika Mladih antifašista, marš je održan povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti - 9. novembra i Međunarodnog dana tolerancije - 16. novembra, ali u pomen na Ivana Hutorskoja, 26-godišnjeg ruskog antifašističkog aktivistu koga su u Moskvi ubili tamošnji neonacisti.

Kolona je, uz transparente i povike, prošla od glavne železničke stanice preko Trga bana Jelačića do Trga žrtava fašizma, koji je, zbog simbolike desetgodišnje borbe za vraćanje tog imena, uobičajeno mesto završetka takvih marševa.

U Zagrebu održan marš pod nazivom "Protiv fašizacije društva"

Prisutnima su se obratili aktivisti Mladih antifašista, koji su osudili ponašanje desničara i neonacista u svetu i Hrvatskoj, uključujući i ubistvo Hutorskoja, ukazali na neravnopravnost žena u društvu, naglasili težak položaj zaposlenih i prozvali katoličku crkvu zbog napada na antifašizam.

Podršku skupu dalo je i nekoliko učenika Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.
Predstavnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista i bivši partizan Adam Dupalo rekao je Tanjugu da su takvi skupovi potrebni i da je šteta što na skup nije došlo deset puta više mladih, koji su budućnost ovog društva.

Članice grupe "Lezbor" otpevale su nekoliko revolucionarnih pesama iz Španije i NOB-a u Jugoslaviji.

Zahvaljujući policijskom obezbeđenju, koje je sprečavalo kontakt učesnika marša s nekoliko grupa skinheda koje su kolonu pratile na određenoj udaljenosti, na skupu nije bilo incidenata.

2024 © - Vesti online