Ponedeljak 25.10.2010.
10:05 >> 14:44h
Tanjug

Završen štrajk, sudovi počinju da rade

Zaposleni prihvatili povećanje plate od 40 odsto

"Odluku o zamrzavanju štrajka doneli smo kako bismo sprečili negativne posledice za sve koji zavise od rada pravosudnog sistema, kao i kako bismo imali čistu situaciju, a posebno zbog toga što se podaci razlikuju", navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Većina zaposlenih u pravosudnim organima, prema saopštenju Ministarstva pravde, obustavila je štrajk u petak, pošto je prihvatila ponudu za povećanje zarada od 35 do 40 odsto.

Iz Beogradskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima navode da nisu potpisali nikakav sporazum sa Ministarstvom pravde, i da je to ministarstvo najavom da je drugi sindikat, koji nije štrajkovao, prihvatio potpisivanje sporazuma, još jednom pokazalo da je neiskren socijalni partner.

"Socijalni dijalog otpočeo je tek posle štrajka pravosudne administracije, i Ministarstvo pravde nije pokazalo dobru volju da tim dijalogom postigne rešenje. Nažalost, samo se Sindikat zalagao za istinski dijalog, kao i legitimitet partnera", navedeno je u saopštenju.

Iz tog sindikata ističu da je odluka o štrajku doneta na osnovu zahteva zaposlenih, i da su u toku štrajka, po nalogu Ministarstva pravde, predsednici sudova i javni tužioci sprovodili anketu među zaposlenima koja je nezakonita.

"Sa žaljenjem konstatujemo da predsednici sudova i javni tužioci nikada pre nisu sprovodili ankete sa pitanjima da li su zaposleni zadovoljni uslovima rada, obimom posla i visinom zarade", navedeno je u saopštenju.

Iz Beogradskog odbora Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima su najavili da će u narednom periodu sprovesti anketu među zaposlenima o tome "da li je štrajk ispunio njihova očekivanja i da li su anketu Ministarstva pravde potpisali pod prinudom".

2024 © - Vesti online