Nedelja 24.10.2010.
05:12
Tanjug

Vatikan: Biblija ne opravdava izraelsku okupaciju Palestine

U završnoj poruci nakon dvonedeljnih sastanaka, biskupi s Bliskog istoka su izrazili su nadu u dvodržavno rešenje i mir između Izraela i Palestinaca i pozvali na stvaranje mirne atmosfere koja će zaustaviti egzodus hrišćana iz tog regiona.

Nema ništa od obećane zemlje: Vatikan

Oni su izrazili zabrinutost zbog jednostranih inicijativa koje mogu da izmene demografsku ravnotežu.

Takva poruka je poslata u trenutku kada je Izrael brzim temopom obnovio izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali nakon isteka desetomesečnog moratorijuma.

Pored toga, najavljena je izgradnja 238 domava za Jevreje u istočnom, mahom arapskom Jerusalimu, što je naišlo na osudu Palestinaca i svetskih ldiera, podseto je Rojters.

Zbog takvih poteza nedavno obnovljeni direketni mirovni pregovori su u zastoju.

U odvojenom delu dokumenata Vatikan se osvrnuo na Jevreje koji koriste Bibliju da opravdaju naseljavanje Zapadne obale osvojene u ratu 1967. godine.

"Pribegavanje teološkim i biblijskim pozicijama koje koriste reč Boga da pogrešno opravdaju nepravde nije prihvatljivo", navedeno je u dokumentu.

Mnogi jevrejski naseljenici i izraelski desničari tvrde da je Zapadna obala odnosno Judeja i Samarija (biblijsko ime tog područja) bogom dana zemlja odnosno deo istorijskog, drevnog Izraela.

Nadbiskup Siril Salim Butros rekao je na konfenrciji za novinare da "nema više izabranog naroda" i da hrišćani ne mogu govoriti o obećanoj zemlji za jevrejski narod, jer su "svi muškarci i žene svih zemalja postali izabrani narod".

"Koncept obećane zemlje ne može se koristiti kao osnova za opravdanje povratka Jevreja u Izrael i raseljavanje Palestinaca", rekao je on, naglasivši da opravdanje za okupaciju zemlje Palestine ne može biti zasnovno na svetim knjigama.

U poruci se ponavlja stav Vatikana da Jerusalim ima poseban status koji odražava njegov određeni karakter kao grada koji je svet za tri monoteistične religije.

Odgovarajući, portparol izraelskog Ministrastva spoljnih poslova Jigal Palmor je rekao da su teološki nesporazumi oko interpretacija svetih tekstova nestali još u Srednjem veku i da nije mudro obnavljati ih.

Palmor se složio sa pozivom Vatikana da hrišćani ostanu u Svetoj zemlji.

2024 © - Vesti online